CNSU dă o nouă hotărâre pentru restricții la malluri și alte magazine nealimentare

Lista noilor restricţii. CNSU anunţă luni noi reguli de intrare în mall-uri și alte magazine nealimentare. Guvernul trebuie să valideze măsurile.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, luni, o nouă hotărâre pentru introducerea certificatului verde la malluri și alte magazine nealimentare. Va fi permis accesul doar pentru persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală.

CNSU propune Guvernul adoptarea unei hotărâri prin care accesul în spațiile operatorilor economici care au comercializează produse nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Sunt exceptate farmaciile din afara afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor.

Arafat: Accesul persoanelor care se deplasează în mall pentru vaccinare – permis fără certificat verde

Astfel, nu vor trebui să prezinte certificatul verde persoanele care merg la centrele de vaccinare din malluri sau parcuri comerciale.

„La mall-uri, la intrare, la centrele comerciale, este obligatoriu verificarea certificatului verde, vaccinat sau trecut prin boală, se va permite accesul prin excepţie în centrele şi parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin şi numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate prin intrare, deplasare şi ieşire din mall. Adică se va putea intra la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat astfel, se intră se vaccinează, se iese din mall „, a declarat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că aceeaşi excepţie se aplică în cazul mall-urilor care au în incintă spaţii de servicii publice, administrative, cum sunt cele pentru paşapoarte.

„Acolo se poate intra cu test valabil şi cu dovada programării la centrul de paşapoarte sau la centrul de servicii comunitare care există în interiorul mall-ului”, a spus Arafat.

Cazarea în hoteluri se va face doar în baza certificatului verde, vaccinaţi sau trecuţi prin boală

„Activitatea de cazare în structurile de primire turistice va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală. Adică certificat verde, vaccinat sau trecut prin boală pentru cazare în hoteluri, în pensiuni şi aşa mai departe”, a mai spus Arafat.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se propune ca accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale precum și benzinăriilor.

Art.2 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și a următoarelor categorii:

a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Art.3 – Se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile a:

a)persoanelor care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;
b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului și pentru care sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire.

Art.4 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati