VIDEO O colonie cu peste 50 de lilieci, preluată dintr-un apartament din Pipera

0
508
liliac
Foto: Unsplash

O colonie de lilieci, specie protejată de lege în România și în întreaga Europa, a fost preluată dintr-un apartament din zona Pipera a Capitalei și transportată pentru evaluare de către medicii veterinari și apoi eliberare în Parcul Natural Comana.

„Săptămâna trecută am fost chemați să preluăm o colonie de lilieci Nyctalus noctula dintr-un apartament din zona Pipera din capitală. Cei 52 de lilieci au fost transportați la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice gestionat de Fundația Visul Luanei, unde au fost evaluați de către medicii veterinari în vederea eliberării”, se arată într-o postare pe pagină de Facebook „Protecția și Studiul liliecilor”, scrie Ziare.com.

Pagina aparține Asociației „Wilderness Research and Conservation”, compusă dintr-o echipa de cercetători în probleme de mediu, atât ecologi, geografi, biologi cât și medici veterinari.

Imaginile sunt cu totul neobișnuite pentru un locuitor al Capitalei, la fel și detaliile despre mutarea coloniei.

Săptămâna trecută am fost chemați să preluăm o colonie de lilieci Nyctalus noctula dintr-un apartament din zona Pipera din capitală. Cei 52 de lilieci au fost transportați la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice gestionat de Fundaţia Visul Luanei, unde au fost evaluați de către medicii veterinari în vederea eliberării. Au fost colectate probe de paraziţi şi cheratină, apoi am dus colonia într-un loc ferit de presiuni umane, în Parcul Natural Comana. Fiind lilieci arboricoli, animalele s-au adaptat foarte uşor în arborele bătrân plin de scorburi din mijlocul parcului. Mutarea unei astfel de colonii nu este problematică, având în vedere că specia este foarte uşor adaptabilă şi poate coloniza cu uşurinţă noi zone. Comportamentul lor este unul migrator, ceea ce înseamnă că se deplasează peste 2000 de km pe an pentru a naşte un singur pui. Toţi liliecii din România şi Europa sunt protejaţi de lege. Nu încurajăm relocările, fiind invazive, însă sunt momente în care doar astfel de acţiuni pot face diferenţa între supravieţuirea coloniei sau dispariţia acesteia.______________Proiectul „Liliecii din mediul urban” este realizat de Wilderness Research and Conservation, susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA și gestionat de Fundația Comunitară București.

Publicată de Protectia si Studiul Liliecilor pe Miercuri, 13 noiembrie 2019

„Au fost colectate probe de paraziți și cheratină, apoi am dus colonia într-un loc ferit de presiuni umane, în Parcul Natural Comana. Fiind lilieci arboricoli, animalele s-au adaptat foarte ușor în arborele bătrân plin de scorburi din mijlocul parcului. Mutarea unei astfel de colonii nu este problematica, având în vedere că specia este foarte ușor adaptabilă și poate coloniza cu ușurință noi zone.

Comportamentul lor este unul migrator, ceea ce înseamnă că se deplasează peste 2.000 de km pe an pentru a naște un singur pui.

Toți liliecii din România și Europa sunt protejați de lege. Nu încurajăm relocarile, fiind invazive, însă sunt momente în care doar astfel de acțiuni pot face diferența între supraviețuirea coloniei sau dispariția acesteia”, se mai arată în postarea citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.