Magazine din Dragonul Roşu, amendate cu 190.500 de lei de ANPC. Au fost identificate produse posibil periculoase

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi în valoare de 190.500 de lei unor operatori economici care îşi desfăşurau activitatea în centrul comercial angro Dragonul Roşu.

Controalele au avut loc în data de 17 noiembrie şi la ele au participat reprezentanţi ai Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov, CRPC Sud Muntenia Ploieşti, CRPC Centru Braşov. De asemenea, la acţiunea, derulată sub coordonarea vicepreşedintelui ANPC, Mihai Culeafă, au participat şi reprezentanţi ai Secţiei de Investigare a Crimei Economice (SICE) Ilfov, potrivit unui comunicat de presă.

Au fost controlaţi 53 de operatori economici, care activau în diverse domenii comerciale (confecţii textile, jucării, cosmetice, produse electrice), la 38 dintre aceştia verificările nefiind încă finalizate.

Au fost identificate produse posibil periculoase sau contrafăcute

În urma acţiunilor de control, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, 21 de amenzi contravenţionale, în valoare de 190.500 lei, precum şi două avertismente.

În acelaşi timp, au fost luate şi măsuri speciale, respectiv: au fost sigilate 28 de spaţii comerciale, întrucât pe suprafaţa acestora au fost identificate produse posibil periculoase sau contrafăcute, urmând ca, în perioada următoare, operatorii economice să probeze cu documente faptul că produsele sunt conforme sau, acolo unde au fost descoperite produse contrafăcute, investigaţia să fie continuată de poliţiştii de la SICE; s-a dispus interzicerea introducerii pe piaţă a produselor neconforme, în cazul a 5 operatori economici.

Printre cele importante abateri constatate au fost: deficienţe de informare a consumatorilor; lipsa afişării certificatului de înregistrare al companiei; lipsa instrucţiunilor de utilizare şi întreţinere, precum şi a informaţiilor de siguranţă în limba română, de pe etichete; lipsa declaraţiei de conformitate a produselor; lipsa oferirii certificatelor de garanţie pentru produse; lipsa afişării preţurilor; lipsa documentelor de provenienţă a mărfii comercializate; comercializarea unor jucării notificate pe Sistemul de alertă al UE – RAPEX; comercializarea unor produse potenţial periculoase sau contrafăcute.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati