Codul Rutier s-ar putea schimba radical. Noile modificări, în atenţia şoferilor

Proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier este în dezbatere publică la MAI şi vizează sancțiuni drastice pentru șoferii care manifestă comportament agresiv, „dau flash-uri” și claxonează insistent pentru ca cei aflați în fața lor să se dea la o parte, potrivit antena3.ro.

Proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier vine în contextul producerii unor evenimente rutiere colective pe autostrăzile din România, respectiv 15 accidente de circulație, unele dintre acestea soldate cu rănirea mai multor persoane, pe autostrada pe Autostrada A2 București – Constanța.

„Cele mai grave consecințe ale evenimentelor rutiere sunt produse pe fondul unei viteze peste limita legală. În cele mai multe cazuri viteza îi ,,seduce” pe tinerii neexperimentați, care își supraevaluează aptitudinile de conducere, bazându-se în mod greșit pe puterea sporită și calitățile tehnice ale autovehiculelor moderne, considerând în mod greșit că sistemele moderne de siguranță le vor asigura protecția necesară”, se arată în nota de fundamentare.

Astfel, sunt vizaţi șoferii care prezintă un comportament agresiv sau nu respectă utilizarea incorectă a luminilor de drum, adică dau flash-uri pentru a-i cere șoferului aflat în fața lor să le facă loc.

Sancțiunile ar urma să se situeze între 1.350 și 2.900 lei. Faptele care s-ar încadra ca și „conducere agresivă” sunt următoarele:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia; e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;

g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;

h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier este în dezbatere publică la MAI poate fi citit AICI

De asemenea, statistica primelor 9 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021 relevă o creștere de la an la an a încălcărilor limitei legale de viteză cu peste 50km/h. Astfel, în primele 9 luni ale anului 2019 au fost constatate 49.570 de încălcări ale limitei legale de viteză cu peste 50km/h, în primele 7 luni ale anului 2020, 61029, iar în aceeași perioadă a anului 2021, 67719.

Mai mult, începând cu luna martie a anului 2020 până în prezent, însă se evidențiază o creștere a consecințelor grave ale acestora. Astfel, numărul persoanelor decedate în primele 9 luni ale anului 2021 a fost de 253, cu 6 mai mare față de aceeași perioadă a anului 2020 și cu 12 mai mare față de aceeași perioadă.

„Astfel, prin proiect se propune reglementarea unui nou prag de viteză, respectiv pragul de peste 70 km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile”, se mai arată în nota de fundamentare care poate fi citită integral AICI

Modificările propuse sunt susținute de șoferi

„Pe autostrada București-Pitești aşi găsi la clienţi nenumărați. Sper să-i potoliți pentru că sunt un real pericol. Şi dacă cumva la limita legală superioară nu le eliberezi calea la somațiile luminoase şi sonore repetate, fac slalom de pe o banda pe alta, cu depășiri “spectaculoase” prin dreapta. Abia aștept să-i vad pe nerăbdătorii ăștia, care cred ca şi-au cumpărat şosea cu reguli proprii, sancționați, garantat periodic(ca doar nu se învață minte din prima”,  îşi spune un şofer părerea după anunţul privind proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier supus dezbaterii pe pagina de socializare Poliţiştii au umor

„Sunt de acord. Dar ar trebui să fie sancționați și șoferii care circulă nejustificat cu viteză mult sub limita legală. De exemplu 30 kmh în oraș, pe o stradă de 50, aceasta fiind liberă”, mai spune cineva.

„Aș dori să adaug încă o faptă la aceasta listă: coborârea din mașină la semafor pentru a intimida alți şoferi sau a le explica diverse reguli de circulație. Se întâmplă des în Craiova, dar codul rutier nu prevede aceasta procedura”, mai recomandă un şofer.

„Chiar nu mă regăsesc în cele menționate mai sus, dar aștept cu nerăbdare aplicarea legii pentru aia care dorm pe banda 2, si pentru luminile de ceata”, conchide un alt şofer.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati