Profesorii care fac meditaţii sunt obligaţi să aibă casă de marcat, anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Instituția spune că profesorii trebuie să-şi declare veniturile şi să plătească impozit pentru ele.
AMAF le reaminteşte cadrelor didactice şi oricăror persoane care acordă meditaţii şi obţin venituri din această activitate independentă, că trebuie să se înregistreze fiscal şi să îşi declare câştigurile.
“Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditaţii că au obligaţia de a se înregistra fiscal şi de a îndeplini obligaţiile declarative şi de plată, în condiţiile legii. Veniturile din meditaţii se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).
Persoanele care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune la organul fiscal Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate în condiţiile legii, funcţie de situaţia fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declaraţiei)”, a transmis ANAF.
Inspectorii ANAF vor sprijini contribuabilii să se înregistreze fiscal prin depunerea Declaraţiei Unice. În acest caz, oamenii pot suna la ANAF – 031.403.91.60, mai spune sursa citată.
Reprezentanţii profesorilor spun că ANAF ar trebui să se concentreze pe adevăraţii evazionişti fiscali şi nu pe cei ale căror salarii nici măcar nu cresc conform legii. Doar deschiderea unei forme de organizare, fie PFA, fie SRL i-ar costa pe profesori între 500 şi 2000 de lei, scrie gds.ro.