Odată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar.
Bradul de Crăciun vă poate face necazuri, pentru că este alergen. Sau, mai bine spus, mucegaiurile pe care le poartă pot declanșa o adevărată „febră a fânului” în plină lună decembrie.
Rinită, tuse, senzație de sufocare, nas înfundat, ochi iritați, lacrimi sau chiar astenie, dureri toracice, tulburări de somn, toate aceste simptome pot fi cauzate de pomul de Crăciun. Evident, dacă aveți în casă un brad natural.
Cauza este prezența polenului în scoarța copacului, dar și a unor mucegaiuri care se găsesc adesea pe ace și pe trunchi.
„Brazii cresc într-un mediu umed şi devin astfel un cuib perfect pentru mucegai”, afirmă Maureen Jenkins, director de servicii clinice la Allergy UK.
Simptomatologia dezvoltată în urma acestei alergii evoluează progresiv. Dacă la început simptomele sunt uşoare şi nu se manifestă din prima zi în care bradul a fost instalat, pe măsură ce trece timpul acestea se pot agrava. Asta deoarece căldura din locuinţă favorizează extinderea mucegaiului în încăpere.
Cele mai frecvente simptome ale alergiei la pomul de Crăciun sunt tusea persistentă, strănutul şi lăcrimarea ochilor, acesta din urmă apărând mai ales la copii. De asemenea, mucegaiul poate favoriza înroșirea ochilor şi secreţii nazale.
Ce soluții sunt
Evident, cea mai bună soluție în cazul persoanelor care se știu alergice este să renunțe la pomul de Crăciun. Brazii naturali nu sunt recomandați în caz de sensibilitate respiratorie, astm, alergii la mucegai, la polenul pinaceelor sau în cazul unor eczeme severe și alergii la rășini.
O altă soluție ar fi spălarea bradului afară cu jet de apă, acolo unde este posibil. Tot afară trebuie lăsat să se usuce, apoi trebuie plasat într-un loc unde persoanele sensibile nu sunt expuse direct.
Un alt mod eficient de a scăpa de mucegaiul din brad este prin pulverizarea crenguţelor cu un amestec format din apă și o cantitate mică de clor. Această soluţie ucide sporii și curăţi eficient orice urmă de murdărie. Puteţi apela fără grijă la această soluţie pe bază de clor, căci nu va dăuna bradului.
Este recomandată scoaterea bradului din casă imediat ce sărbătorile s-au sfârşit. Cu cât rămâne mai mult în casă, cu atât acumulează mai mult mucegai.
Mai este, evident, soluția brazilor artificiali.
În ultimii ani au apărut și alte idei, mai „ecologice”: brazii desenați pe un perete, brazii făcuți din cărți, din butuci de lemn, din perne sau din alte materiale textile. Cu imaginație, puteți avea un brad original. Singurul aspect mai greu de înlocuit – mirosul specific.