Şoriciul din comerţ poate să nu aibă nicio legătură cu porcul sau cu șoriciul de altădată, atrag atenția specialiștii. Şoriciul industrial devine tradiţional după ce marii procesatori îi fac un fel de lifting, adică îl supun unor operaţii chimice care îi dau doar imagine, nu şi gust.
Şoriciul vândut sub marca „tradiţional” costă între 30 şi 80 de lei kilogramul. Deloc ieftin, spun cumpărătorii pe bună dreptate, însă puţini ştiu că produsul cumpărat este de fapt o păcăleală.
Ca să-şi vândă însă marfa, comercianţii au o reţetă simplă, scrie antena3.ro.
Şoriciul industrial este pus în acid lactic pentru a se fragezi sau este opărit. După aceea, este prăjit şi lăsat la saramură.
Cum arată un șorici adevărat – trebuie să ”tremure”
”Un șorici real este cel pârlit cu foc de paie sau cu foc de lemn. Acest lucru se întâmplă în mod normal doar în fermele mici sau gospodării. Se mai practică extrudarea șoriciului ceea ce este cu totul și cu totul altă metoda care face ca șoriciul să fie mai pufos, îi crește volumul” a explicat Ioan Ladoși, președintele asociației crescătorilor de porci.
Un șorici adevărat se cunoaște după textură, trebuie să ”tremure” să fie moale, șoriciul adevărat este pârlit cu paie, frecat cu sare și apă rece. Desigur contează și prețul, un aliment de calitate este mai scump.