Cum vor arăta noile chioșcuri de flori și ziare din Sectorul 6 – FOTO

Patru arhitecți din Cluj au câștigat concursul de soluții Kiosk Design, prin intermediul căruia chioșcurile de flori și ziare, din Sectorul 6, vor fi schimbate.

Aceștia au fost desemnați în urma unei jurizări de specialitate și au fost anunțați astăzi, 13 decembrie. Ideea lor le-a adus un premiu de 47.600 de euro și semnarea contractului cu autoritățile locale, pentru proiectarea viitoarelor chioșcuri stradale.

25 de arhitecți din toată țara au propus proiecte pentru Sectorul 6

Competiția concursului de soluții pentru proiectarea noilor chioșcuri de flori și ziare a fost lansată oficial pe data de 25 octombrie 2021. 25 de arhitecți din toată țara au propus proiecte în termenul acordat.

Pe 10 decembrie, șapte specialiști de la OAR au trecut la jurizare, iar pe 12 decembrie, seara, după trei zile de deliberări, au ales lucrarea câștigătoare.

Aceasta este semnată de către patru arhitecți din Cluj: Anda Gheorghe, Miruna Moldovan, Adrian Ganea, Georgiana Jiman, care au reprezentat SC Circular, în asociere cu Biroul Individual de Arhitectură ”Moldovan M. Miruna”.

Pentru premiul I, aceștia vor primi 235.477,2 lei, fără TVA, echivalentul a 47.600 euro, fără TVA, sumă care reprezintă, de fapt, contractul de proiectare.

Juriul a spus că a ținut cont ca aceste construcții să se integreze cât mai bine în spațiul urban și să afecteze cât mai puțin circulația pietonală.

La eveniment au participat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, Administratorul Public al Sectorului 6, Paul Moldovan, și președintele Filialei București a Ordinului Arhitecților din România, Emil Ivănescu, alături de alți arhitecți.

”Îmi doresc ca acestea să fie o sursă de inspirație”

“Când am luat decizia de a face ceva cu aceste chioșcuri, am plecat de la ideea că nu e unitate, chioșcurile nu au aceeași culoare sau sunt ruginite. M-am gândit cum ar trebui să arate, m-am inspirat din ce am văzut în alte orașe, la designul lor tipic și la cum acestea pot adăuga sau scădea imaginea unui oraș.

Așa că m-am consultat cu Administratorul Public, cu Paul Moldovan, și am ajuns la concluzia că un concurs de soluții ar fi cel mai potrivit. Am implicat și Ordinul Arhitecților din România și așa știu că am luat decizia corectă. Recunosc că am oarecare emoții, sper să îmi placă proiectul, sper să placă tuturor.

Ce este de reținut: acesta nu e singurul concurs cu Ordinul Arhitecților din România, mai avem un proiect referitor la Lacul Morii, acesta are un potențial imens. În total, am primit 25 de oferte pentru proiectarea noilor chioșcuri de flori și ziare, ceea ce este foarte bine. Îmi doresc ca acestea să fie o sursă de inspirație și pentru celelalte primării de sector din București, cu care pot împărți aceste proiecte”, a declarat Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Costul de producție va ajunge la aproximativ 14.000 euro/bucată

Un chioșc modern atât pentru ziare, cât și pentru flori are o suprafață de 8,1 mp, față de aproximativ 5 m, cât au cele vechi, iar costul de producție va ajunge la aproximativ 14.000 euro/bucată.

Suma va fi suportată de comerciant, cu plata rapidă sau lentă, conform unui mecanism care va fi prezentat, spre aprobare, Consiliului Local Sector 6.

”Suntem extrem de încântați că autoritățile locale s-au gândit la noi. Mulți ne desfășurăm activitatea în chioșcuri vechi de 20, chiar de 30 ani. Vara murim de cald, iar iarna de frig. Nu mai spun că florile nu rezistă, pentru că nu avem condiții propice pentru ele. Abia așteptăm să ne mutăm în noile chioșchiuri”, a spus Cristian Stan, reprezentantul florarilor din Sectorul 6, prezent la conferința de presă.

În Sectorul 6, sunt în jur de 200 de chioșcuri, iar aproximativ 30% ocupă ilegal spațiul public.

Toate cele 25 de propuneri, în integralitatea lor, pot fi consultate la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” – București.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati