InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip ketchup ce se regăsesc pe piața din România.
„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul”, invită Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Conform studiului, 13% din produse au în compoziție 6 E-uri; 5% din produse au în compoziție 4 E-uri; 7% din produse au în compoziție 3 E-uri; 5% din produse au în compoziție 2 E-uri; 25% din produse au în compoziție 1 aditiv.
În total au fost analizate 64 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
- România Hypermarche SA
- Carrefour România SA,
- Lidl Discount SRL,
- Auchan România SA,
- C. Profi Rom Food S.R.L.
- Kaufland Romania SCS
- Selgros Cash&Carry SRL
- Rewe România SRL.
- Orkla Foods România,
- SC Nordic Import Export Co SRL
- C. European Food S.A.
- C. MGC International Investments S.R.L.
- SC Sahprod Meteor SRL
- C. Univer Product S.R.L.
- Unilever South Central Europe SA
- Dawtona Sp. Z.o.o.
- C. Sitemani S.R.L.
- Kyknos Greek Canning Company
- Mantegna Beverage SRL
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor, InfoCons transmite:
Din punct de vedere al procentajului de roșii din compoziția ketchup-lui:
- Piure de roșii/pastă de tomate într-o proporție cuprinsă între 12 și 83% din compoziție
- Concentrat de tomate într-o proporție cuprinsă între 6 și 73% din compoziție
- G roșii/100g ketchup într-o proporție cuprinsă între 126 și 180% din compoziție
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în ketchup:
- 06% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 6:
- 13% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 7% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 94% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în ketchup situația se prezintă astfel:
- 37% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
- 49% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);
- 34% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
E-uri | Nr. de produse în care acestea sunt prezente |
E202 sorbat de potasiu | 35 (85.37%) |
E211 benzoat de sodiu | 33 (80.49%) |
E330 acid citric | 19 (46.34%) |
E415 guma xantan | 10 (24.39%) |
E300 acid ascorbic | 6 (14.63%) |
E260 acid acetic | 4 (9.76%) |
E950 acesulfam K | 4 (9.76%) |
E955 sucraloza | 4 (9.76%) |
E334 acid tartric | 2 (4.88%) |
E412 guma guar | 2 (4.88%) |
E212 benzoat de potasiu | 2 (4.88%) |
Ce sunt aditivii alimentari regăsiți cel mai frecvent în produsele tip ketchup?
Sorbatul de potasiu (E202)- este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.
Benzoat de potasiu (E211)- Aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici, prezent în mod natural în fructe sub formă de boabe, ciuperci, scorţişoară, cuişoare etc.
Acid citric (E330)– Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 31 kcal și 117 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 0g și 0,07g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și <0.5g.
Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 8g. Cantitatea de glucide se situează între 1.26g și 24.8g.
- 31% din produsele analizate nu conțin fibre.
- 100% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 0g și 2.3g pentru produsele studiate.
- 88% din produse au avut mai puțin de 3g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1.4g și 3.1g.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.