USR a lansat, luni, proiectul „Monitor PNRR”, prin care pot fi „urmărite” şi „diagnosticate” ţintele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.
Pe platforma online https://MonitorPNRR.eu/ sunt evidenţiate jaloanele şi ţintele PNRR, cu termenele aferente şi analiza îndeplinirii acestora, din perspectiva USR.
Proiectul este finanţat de Parlamentul European, prin grupul politic Renew Europe.
”Planul Național de Redresare și Reziliență nu este al unui guvern. Este al cetățenilor. Acesta a fost principiul cu care Uniunea Europeană a creat Mecanismul de Redresare și Reziliență, un instrument gândit, negociat, redactat pentru a combate efectele pandemiei asupra noastră, a tuturor. O modalitate prin care toate țările europene să demonstreze că o sumă istorică va avea un impact real pentru cetățeni și că 672,5 miliarde de euro nu vor fi împărțiți în mod discreționar.”, se arată pe pagina hmonitorpnrr.eu.
Din cele 672,5 de miliarde de euro acordate la nivel european, prin PNRR, revin României peste 29 de miliarde de euro. Până în acest moment, statul român a primit aproape 2 miliarde de euro.
Concret, platforma #MonitorPNRR oferă următoarele:
- Grafice interactive și actualizate în timp real despre sumele alocate în PNRR, distribuția lor pe 6 piloni și pe componente, sumele încasate
- Ilustrarea reformelor și investițiilor îndeplinite
- O listă și un calendar al țintelor și jaloanelor care trebuie îndeplinite în următorii ani
- Un tablou de bord complet cu cele 15 componente ale PNRR
- O analiză detaliată a progresului fiecărei ținte și fiecărui jalon, realizată din surse publice oficiale, din cereri de informații publice sau interviuri încrucișate cu oficiali din ministerele și agențiile implementatoare sau ai Uniunii Europene.
- O bibliotecă virtuală care cuprinde textul oficial al PNRR, adică angajamentul juridic formal între statul român și Comisia Europeană, precum și documente de interes public.
- Un motor de căutare prin care publicul, presa, oficialii pot căuta informații în funcție de piloni (6), în funcție de componente (15), în funcție de cuvinte cheie, în funcție de termenele la care trebuie îndeplinite jaloanele și țintele.
O dată la 3 luni, echipa #MonitorPNRR va publica raportul „Buletinul de Sănătate PNRR„.
”De câte ori este necesar vom publica Alerte privind situația PNRR, care pot include avertismente legate de calendarul de implementare sau de conținutul măsurilor care urmează să fie adoptate de către autorități.”, mai spune sursa citată.