Am inițiat cu sprijinul colegilor din Parlamentul României o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe., transmite deputata USR Bucuresti, Oana Ozmen, printr-un comunicat de presă.
Ozmen: Avem în vedere îndeosebi repararea și înlocuirea ascensoarelor în întreg sau a componentelor acestora, în baza unui raport tehnic de specialitate.
Totodată, parlamentarul USR spune că, din dorința de a nu lăsa loc unor interpretări sau confuzii, elementele și importanța acestui raport de specialitate au fost de asemenea definite în propunerea legislativă care urmează a fi dezbătută într-o primă fază la Senat și, ulterior, în comisiile Camerei Deputaților iar componentele care alcătuiesc acest raport sunt definite la nivel de detaliu pentru a veni în sprijinul celor care au obligația de a-l întocmi și ulterior evalua.
”Creșterea prețurilor la energie și scumpirile din sectorul materialelor de construcții ar trebui privite drept impuls și nu precum elemente descurajatoare pentru renovarea aprofundată a clădirilor din România. O înaltă performanță energetică a clădirilor atrage după sine multiple avantaje care ne vor ajuta în atingerea țintelor privind eficiența energetică, plus reducerea costurilor facturilor lunare.
- Prin Planul Național de Redresare și Rezilență (PNRR) este propusă eficientizarea și renovarea a 2000 de clădiri publice și 1500 blocuri de locuințe, alocate fiind în acest sens nu mai puțin de 2.2 miliarde euro. Pentru a realiza acest lucru, se impune totodată și o actualizare a legislației în domeniu.
Potrivit notei de fundamentare depusă odată cu propunerea legislativă, prin raport tehnic de specialitate înțelegem acel document rezultat ca urmare a unei evaluări privind funcționarea ascensorului în condiții de siguranță și de performanță energetică. De întocmirea unui astfel de raport se pot ocupa doar persoanele juridice acreditate în domeniu. Până în prezent, propunerea legislativă a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social. Alături de Oana Ӧzmen sunt de asemenea inițiatori ai propunerii legislative deputații Bende Sandor (UDMR), Ioan Mang (PSD), Robert Sighiartău (PNL), Simona Bucura-Oprescu (PSD), precum și senatorii Anca Dragu (USR) și Lorant Antal (UDMR).
Noi modificări ale legislației naționale sunt necesare în vederea actualizării acesteia cu ultimele propuneri venite din partea Comisiei Europene. În contextul noilor prevederi ale pachetului Fit for 55, Comisia Europeană a propus revizuirea directivei privind eficienţa energetică a clădirilor cu scopul de a stimula reabilitarea acestora întrucât ritmul actual e unul destul de lent.
Economia întregii țări poate beneficia de pe urma renovărilor, amintind aici de datele furnizate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză care anunțau în primăvara lui 2021 faptul că investițiile vor rămâne robuste grație sectorului construcțiilor, acesta înregistrând performanțe notabile în contextul pandemiei cu o majorare de 15.9% în 2020.
Fondul imobiliar al României este unul îmbătrânit, mai bine de o treime din clădiri, 37%, fiind construite între 1945 – 1969 și numai 2.79% construcții noi după 2010, potrivit datelor Eurostat din 2014. Devine esențială mobilizarea investițiilor pentru renovarea aprofundată a clădirilor existente. Pe lângă PNRR există și alte instrumente disponibile, fondurile alocate fiind mai mari cu fiecare exercițiu financiar al UE.
Voi continua să facilitez un dialog deschis între mediul de afaceri, reprezentanții puterii legislative și executive, astfel încât să implementăm reformele asumate prin PNRR, cât și atragerea fondurilor disponibile, cu scopul final de aduce beneficii cetățenilor.”, a mai precizat Ozmen în comunicatul de presă.