CTP, despre facturi: Au fost batjocoriți oameni. Trebuie plătită agresiunea asupra cetățeanului

Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru au discutat vineri seara, la Digi24, despre facturile uriașe primite de mai mulți români. Gazetarul consideră că după liberalizarea prețului la energie „au fost batjocoriți oameni”.

„Liberalizarea aceea, a energiei, acolo este rădăcina răului”, spune CTP. „Asta e problema și ea e politică”, a adăugat Cristian Tudor Popescu care mai adaugă că „este o tentativă de înșelăciune”, iar pentru asta furnizorii ar trebui să plătească, dar asta nu s-a întâmplat. În plus, CTP spune și ce ar fi făcut în acest caz dacă ar fi fost la guvernare. Dar „bine că nu sunt eu la guvernare”, conchide acesta.

Cristian Tudor Popescu: În ce privește acest spectacol grotesc al facturilor la energie din România. Eu nu vreau să intru în detalii tehnice – plafonare, compensare, cum e mai bine, cât să fie, 80 de bani kWh, nu vreau să intru în așa ceva.

Ce vreau să observ, pe bază de logică. Până acum, au fost batjocoriți oamenii într-un fel insuportabil cu aceste facturi, care sunt declarate acum eronate. Facturi greșite, pe care au apărut niște sume imense. Cum i-a apărut unei doamne, pensionare la Iași, am văzut. Nu i-au apărut 6 milioane de euro pe factură, i-au apărut 6,7 milioane de euro pe factură și că a consumator 14 milioane de metri cubi de gaz. Deci, scris, cu ștampilă, cu semnătură… Și după ce rudele doamnei s-au îndreptat înspre respectivul furnizor, au făcut reclamație, a fost corectată. A fost „ștornată”, cum se zice. A fost stornată la 200 de lei. De la 6,7 milioane de euro, la 200 de lei.

Cine plătește pentru așa ceva? Acesta este un act de agresiune asupra unui om. Atâția și atâția pensionari, oameni poate cu inima slabă, care au afecțiuni, au primit astfel de facturi. Nu de 6,7 milioane de euro, dar mult mai mari decât avea vreun sens în ceea ce-i privește. Oameni care consumă puțin, nu se punea problema. Oamenii ăștia puteau să facă infarct văzând factura respectivă, pentru că ei sunt oameni cu simț civic și al datoriei, care dacă văd că scrie acolo, spun „Doamne, trebuie să plătesc!”. Nu le trece prin cap să spună „Nu plătesc, că e prea mare!”. Nu! „Cum plătesc eu asta?”. Și pur și simplu să moară de inimă rea în fața unor astfel de acte.

Nimeni până în momentul de față, eu nu știu, nimeni nu a suferit nicio sancțiune, nu a plătit nimic pentru aceste aceste acte de agresiune, reprezentate de zisele facturi.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Au fost niște amenzi ale ANPC pentru faptul că unii furnizori nu au aplicat acea plafonare de preț.

„Acele facturi fantasmagorice înseamnă niște acte de fals și înșelăciune. Asta sunt! Tentative de înșelăciune cu uz de fals. Au vrut să înșele”

Cristian Tudor Popescu: Aia e altceva. Eu vreau să știu, trebuie plătită agresiunea asupra cetățeanului. Aia, că n-au aplicat plafonarea, da, e o chestiunea de respectare a legii. Trebuie să plătească pentru că au agresat cetățeanul cu aceste facturi.

În fond, ce înseamnă aceste facturi care se dovedesc fantasmagorice? Multe dintre ele. Înseamnă niște acte de fals și înșelăciune. Asta sunt! Tentative de înșelăciune cu uz de fals. Au vrut să înșele. Dacă omul plătește, e un om cinstit, vrea să-și plătească dările, spune „domne, dacă atâta scrie acolo, nu știu, îmi rup de la gură și plătesc”. Ce e asta? Este înșelăciune!

„De ce să pui oamenii în situația asta, cu ce drept?”

De ce să pui oamenii în situația asta, cu ce drept? Și atunci, spuneam, „nu mai plătește nimeni”. Și într-o lună de zile, ANRE-ul ăla, ce face? Regementează, da? Sunt plătiți acolo cu niște salarii de stă pisoiul în coadă. Acolo, unde șeful n-are probleme cu energia, că stă la soare mult, am înțeles. Acum e prin niște insule… „Balneare”, „Maladive”… pe unde este acum… Șeful ANRE.

Deci, acel ANRE să se apuce și să verifice toate facturile. Să se ducă la fiecare furnizor și să zică „ia puneți actele pe masă! Ce ați emis acum?”. „Noi cu asta ne ocupăm, cu reglementarea”. Sau, mă rog, să fie alt organism în cadrul ANRE, să se ducă peste ei și să le verifice facturile. După care, după o lună de zile, în care verificăm tot, după aia dacă mai îndrăznește cineva să emită o factură în care tu ai de plătit 200 de lei și ți se cere să plătești 1.700 de lei, atunci instituția respectivă va plăti pe penal pentru fals, uz de fals, înșelăciune. Și va plăti atât statului, cât și persoanei pe care a încercat să o înșele.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati