Consiliul Local Sector 6 a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre privind asocierea autorităţii locale cu Municipalitatea ca să finanţeze modernizarea a două magistrale de termoficare din această zonă administrativ-teritorială.
Consilierii locali au votat solicitarea către Consiliul General al Municipiului Bucureşti cu privire la asocierea dintre Primăria Sectorului 6 şi Municipalitate pentru finanţarea în comun a modernizării Magistralei I Vest – CL4 – CFB4 – din cartierele Militari, Drumul Taberei, Crângaşi şi Constructorilor, care, în prezent, nu funcţionează, respectiv a Magistralei II Vest- PV1 – CM20 – din zona Valea Cascadelor, cartierele Militari, Crângaşi şi zona Politehnica, până la căminul de termoficare CS6 Leu. Aceasta are foarte mari pierderi, ceea ce duce la presiune şi la temperatură scăzute.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a cerut Companiei Municipale Termoenergetica să facă studiile de fezabilitate pentru a afla valoarea lucrărilor.
„Chiar dacă nu avem atribuţii pe termoficare, ne implicăm activ pentru a încerca să rezolvăm aceste probleme nerezolvate de nimeni în Sectorul 6”, a precizat Ciprian Ciucu, conform sursei citate.
La nivelul Bucureştiului, aproape 69% din conducta de reţea primară de transport apă fierbinte şi 48% din cea secundară au o vechime de peste 25 de ani. Doar 10-12% din reţeaua principală de termoficare a fost modernizată, iar pierderile sunt majore (2.200.000 l/h în 2020), ceea ce generează costuri semnificative atât pentru cetăţeni, cât şi pentru autorităţile locale.
În plus, avariile sunt la ordinea zilei. Doar în primele şase luni ale anului 2021 au avut loc 836 de avarii în circuitul primar şi alte 844 în cel secundar.
De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1,2 milioane de locuitori (aproximativ 50% din populaţia Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 de blocuri şi 600 de imobile, 5.600 de instituţii bugetare, agenţi economici şi sere, se mai arată în comunicat.