27.000 de elevi infectați în ultima săptămână. Sorin Cîmpeanu: Următoarele două săptămâni vor fi grele

Circa 27.000 de elevi s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultima săptămână, iar peste o sută de școli au trecut de luni în online ca urmare a numărului mare de cazuri, anunță Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Acesta a declarat, la Digi24, că școlile vor rămâne deschise pentru moment, dar că sunt voci, inclusiv ale unor medici, care contestă actualul principiu după care unitățile de învățământ trec în online, și anume gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale.

Cîmpeanu spune că regula va fi, cel puțin momentan, păstrată.

„Va trebui să înțelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul școlii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un județ va depăși 75 la sută (grad de ocupare în spitale) joi, următoarea săptămână va fi în online. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: Nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online

Ministrul a mai spus că unele persoane își doresc revenirea la regulile din primul semestru, cu toate că la acea vreme le-au criticat.

El a adăugat că autoritățile fac tot posibilul pentru a diminua riscul infectării elevilor și a cadrelor didactice, dar recunoaște că acest risc nu poate fi eliminat complet.

„Nu am susţinut niciodată trecerea tuturor şcolilor în online. Mai mult decât atât, văd acum că sunt nostalgici după regulile primul semestru. În primul semestru tot aceiaşi critici spuneau că nu are nicio legătură rata de infectare din localitate cu funcţionarea şcolii, spuneau că nu are nicio legătură rata de vaccinare a personalului din învăţământ cu funcţionarea şcolii.

Acum înţeleg că nu e bine nici cu legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID. E bine să îi lăsam pe cei în măsură să se pronunţe să o facă şi şcoala să meargă mai departe. Noi încercăm să ne asigurăm prin teste, prin măşti, prin toate regulile sanitare care trebuie respectate, că diminuăm cât mai puţin acest risc, care nu va putea fi eliminat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati