Nicușor Dan, edilul Caitalei, estimează că greva de la Societatea de Transport Bucureşti a generat pierderi de 13-14 milioane de lei. Acesta a completat că există numeroase probleme la STB, dar sindicatul a vent cu o revendicare ce nu putea fi soluţionată – demisia directorului general.
”Există o pierdere cam de 13-14 milioane de lei. (…) Această companie este subordonată Consiliului. Are o adunare generală, un consiliu de administraţie şi un director. Tot ce au făcut aceste conduceri ale societăţii de transport a fost să aplice legea şi contractele între ea şi diferiţi angajaţi. În momentul acesta s-au constituit comisii de disciplină care analizează ce s-a întâmplat, iar în urma acestor comisii de disciplină o să vedem inclusiv oameni cărora li se va desface contractul de muncă, pentru că realmente nu au respectat ceea ce scrie în el”, a spus Nicuşor Dan, scrie news.ro.
”Am avut o grevă ilegală, a constatat-o instanţa încă din după-amiaza primei zile. dacă oamenii ar fi fost rezonabili, ar fi înţeles încă din momentul acela şi ar fi reluat activitatea de transport public. Dincolo de faptul că a fost ilegală, pentru că nu se fac greve în stare de alertă, chiar dacă faci grevă, trebuie să faci nişte paşi procedurali prin care opinia publică să ştie că s-ar putea să existe o grevă, faptul că trebuie să asiguri o treime din numărul de autovehicule, autobuze, troleibuze, tramvaie, dincolo de chestiunea asta, ce a fost absurd a fost că solicitarea cu care a venit sindicatul a fost ea însăşi ceva ce nu putea fi soluţionat, adică demisia directorului general”, a declarat Nicuşor Dan.
”Nu intrai în sindicat, primeai turele cele mai grele”
El a precizat că ar trebui avut în vedere cine sunt ‘cei care au incitat’ la acţiunea ilegală de protest.
‘Ani de zile această societate a fost condusă practic de sindicat. Am vorbit cu oameni care mi-au spus: Nu intrai în sindicat, primeai turele cele mai grele sau stăteai sau nu ţi se repara maşina. Şi în sfârşit există o încercare de a organiza această societate de transport public în mod profesionist, pe bază de principii de management”, a completat edilul.
”STB va fi reformată”
Edilul-şef a mai precizat că situaţia STB a fost ‘stabilizată’, în condiţiile în care la începutul mandatului său societatea avea datorii de 1,2 miliarde lei. Totodată, el a precizat că STB va fi reformată.
”O să fim foarte atenţi la consumul de motorină. O să fim foarte atenţi la acele creşteri artificiale de venituri, prin chematul oamenilor din zile libere. O să fim foarte atenţi la urmărirea prin cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public a respectării orarelor. O să avem în continuare controale şi o să implementăm foarte curând un sistem unitar informatic pe toate autobuzele, astfel încât să vedem cine pleacă, din vina lui, în întârziere din staţie”, a declarat edilul general.
Primarul general al Capitalei a mai declarat că există probleme în STB.
”Bineînţeles că există probleme în STB, există probleme cu calitatea vehiculelor, în special a tramvaielor, există multe probleme în STB însă în mod absurd, solicitările cu care s-a venit în această grevă nu au fost de remediere a acelor procese care nu funcţionează în societate, a fost demisia directorului general, în condiţiile în care chiar Contractul Colectiv de Muncă spunea că sindicatul nu avea voie să ceară demisia directorului general şi patronatul nu are voie să ceară demisia directorului de sindicat. Sunt multe probleme în STB, sunt unele care pot fi soluţionate relativ repede, dar sunt unele care ţin de o finanţare care din păcate o să aibă răspuns în timp”, a conchis primarul.