MAE salută aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea la 1 februarie 2022 a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Ucraina. Cu acest prilej aniversar, a avut loc un schimb de scrisori de felicitare între ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu şi omologul ucrainean, Dmytro Kuleba.

În scrisoarea sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa relaţiei cu Ucraina şi a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în spiritul valorilor europene şi în conformitate cu agenda europeană şi euroatlantică a Ucrainei.

Şeful diplomaţiei române a exprimat speranţa că dialogul deschis şi consistent, pe care l-a promovat şi susţinut constant, prin numeroase contacte directe în ultimii doi ani cu omologul său, va aduce soluţii rapide şi durabile la problemele identitare ale minorităţii române din Ucraina. Totodată, a evidenţiat angajamentul pentru dinamizarea cooperării transfrontaliere şi în domenii sectoriale de interes comun.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, precum şi pentru dreptul acestui stat de a-şi decide liber cursul politicii sale externe şi de securitate. În acelaşi timp, a exprimat încrederea că opţiunea democratică a poporului ucrainean constituie o forţă motrice a procesului de reforme din Ucraina.

Subliniind aspiraţia comună a popoarelor român şi ucrainean pentru stabilitate, prosperitate şi securitate ca principii ale cooperării bilaterale, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că interacţiunea comună, pe aceste baze, poate deveni un exemplu în regiune.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati