Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că Ministerul Energiei va prezenta în această săptămână un proiect de act normativ prin care și marii consumatori industriali să poată avea facturi de energie compensate.
”Atât preţul la populaţie, cât şi preţul la IMM-uri, a fost stabilit prin ordonanţa de guvern şi totodată am decis ca Ministerul Energiei să caute soluţii astfel încât şi consumatorii mari de energie, pentru că trebuie să recunoaştem: sunt la fel de afectaţi ca toţi ceilalţi şi de la nivelul lor se produc efecte pe orizontală dacă ei îşi încetează sau încetinesc activitatea şi practic efectele economice şi financiare sunt similare, iar Ministerul Energiei urmează să vină cu o schemă de compensare şi pentru marii consumatori de energie. Când spun urmează, urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală pentru a putea să luăm o decizie”, a declarat premierul Ciucă, la Antena 3.
Premierul a afirmat că vor fi căutate măsuri și soluții pentru a diminua efectele scumpirilor în lanț și ale inflației.
”Este cât se poate de clar pentru toată lumea că, practic, prin aceste măsuri pe care le-am luat nu am făcut nimic altceva decât să putem să câştigăm timp pentru ca împreună cu toţi actorii din sistemul energetic, cu consumatorii, cu organizaţiile patronale şi sindicale, să putem să constituim un comitet interministerial, comitet pe care l-am întrunit pentru prima dată săptămâna trecută. Am avut o discuţie cu fiecare dintre dumnealor şi am reuşit să aflăm cât mai multe detalii de la fiecare în parte. La final, le-am solicitat să vină cu propuneri scrise şi fundamentate care vor fi integrate la nivelul guvernului pentru că există o echipă care gestionează acitivtatea comitetului interministerial, urmând ca săptămâna viitoare să avem, din nou, o întâlnire şi pe baza datelor centralizate şi a discuţiilor pe propunerile concrete de soluţii, să dezvoltăm o decizie, un plan prin care să asigurăm măsuri concrete de la 1 aprilie”, a mai spus Ciucă.
Nicolae Ciucă a declarat că investiţiile reprezintă una dintre măsurile concrete pentru diminuarea efectelor sumpirilor în lanţ şi efectelor inflaţiei din România.
”Sunt hidrocentrale care au deja lucrările finalizate în proporţie de 90%, peste 90%, altele 80%, şi aici avem de clarificat situaţia acestor hidrocentrale şi ele trebuie puse în funcţiune pentru că este nevoie de surse noi de energie. Totodată, nu trebuie să nu accentuăm faptul că este nevoie de surse noi, energia fotovoltaică face parte din pachetul de Green Deal şi se acordă foarte mare atenţie dezvoltării acestui tip de producere a energiei, energia eoliană şi nu în ultimul rând, beneficiind de taxonomia care a fost aprobată deja la nivelul Uniunii Europene, putem să continuăm dezvoltarea proiectelor pe energie nucleară şi energie produsă prin gaze”, a menționat premierul.