Acorduri cu impact între România și Republica Moldova: Ajutor de 100 milioane de euro, reducerea tarifelor de roaming și acord pentru un pod rutier la Ungheni

Premierul României, Nicolae Ciucă, precizează că şedinţa comună a celor două Guverne are o încărcătură simbolică deosebită, concretizată prin semnarea mai multor acorduri, protocoale şi memorandumuri. ”Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro în beneficiul R. Moldova va reprezenta principalul vector prin care România va sprijini în mod practic, în perioada următoare, financiar și tehnic, eforturile R. Moldova de dezvoltare durabilă”, a declarat prim-ministrul la Chișinău.

„În mai puţin de trei luni, deja semnăm o parte din documentele care privesc obiectivele foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova: acordurile privind asistenţa financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro; construirea şi consolidarea unor poduri rutiere de frontieră şi reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming; protocoale de colaborare în domeniile educaţiei, inspecţiei muncii şi învăţământului militar; planuri de acţiune în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne; memorandumuri de înţelegere în domeniile cercetării, dezvoltării şi inovării, securităţii energetice, precum şi în domeniul transformării digitale”, a precizat Ciucă.

Premierul a adăugat că au fost îndeplinite deja obiectivele privind asistenţa pentru modernizarea serviciilor consulare, dotarea sistemului de Justiţie cu echipamente IT, organizarea unui curs de pregătire dedicat diplomaţilor şi magistraţilor din Republica Moldova. Potrivit acestuia, au fost realizate „progrese clare” în sectoarele mediu, ape şi păduri, cooperare regională, lucrări publice şi administraţie, agricultură, finanţe, fonduri europene, sănătate şi cultură.

”Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro în beneficiul R. Moldova va reprezenta principalul vector prin care România va sprijini în mod practic, în perioada următoare, financiar și tehnic, eforturile R. Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor și apropierii de UE, precum și de creștere a rezilienței în sectoare esențiale pentru societate.

Acest acord va fi, practic, instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul european, prin România – prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală.

Acordurile care vizează construirea unui pod peste râul Prut între Ungheni și Ungheni, respectiv consolidarea podului rutier de frontieră între Galați și Giurgiulești au o puternică semnificație practică și simbolică privind conectarea între România și Republica Moldova.

Aveam nevoie de un cadru de colaborare pentru reducerea tarifelor de roaming. Chiar dacă Acordul de azi nu echivalează cu reducerea imediată a costurilor de roaming, documentul ne oferă instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. Începem, astăzi, acest proces, cu implicarea esențială a operatorilor de telefonie de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm să avem cât mai curând rezultatele pe care le așteaptă cetățenii noștri. Reușita noastră va oferi modele de urmat și în relația R. Moldova cu alte state din Uniunea Europeană.”, a declarat Ciucă.

Ce documente bilaterale au fost semnate vineri de oficialii celor două state:

1. Acord privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în vbaza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.
2. Declarația comună privind consolidarea cooperării în domeniul economic și investițional

3. Acord privind reducerea tarifelor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Republica Moldova
4. Acord privind aspectele tehnice, financiare, jurdice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Rep Moldova) și Galati (România)
5. Acord privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare Ia construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Molodova).
6. Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității energetice.
7. Memorandum de înțelegere în domeniul transformării digitale.
8. Memorandum de înțelegere în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării
9. 
Protocol de colaborare între Ministerele Educației din cele două țări pentru perioada 2020-2026
10. 
Protocol colaborare în domeniul învățământului militar
11. 
Declarație comună privind cooperarea în domeniul Afacerilor Interne
12. 
Planul de cooperare în domeniul formării profesionale ale Ministerelor Afacerilor Interne din cele două țări pentru anul 2022.
Premierul moldovean a spus că la finalul ședinței se va semna acordul inter-guvernamental privind un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro din partea României și a mulțumit pentru acest ajutor.

„Am promis că vom construi noi poduri fizice și virtuale între cele două maluri ale Prutului și iată că ne ținem de cuvânt, a declarat vineri premierul moldovean Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței comune a celor două Guverne.

Aceasta a enumerat câteva acordurile care se vor semna azi: un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro din partea României, reducerea tarifelor de roaming și acordul pentru construcția unui pod rutier la Ungheni.

„Aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, pentru drumuri, școli, rețele de alimentare cu apă. Vor genera locuri de muncă. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru a reabilita instituții culturale și proiecte mass-media. consoliodând convergența intre spațiile culturale dintre cele două maluri.”, a spus Natalia Gavrilița.

Premierul moldovean a ținut de asemenea să menționeze acordul în premieră pentru reducerea tarifelor de roaming între cele două țări, dar și acordul pentru construirea podului peste Prut de la Ungheni.

„Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un semenea acord cu un stat membru UE, iar beneficiile se vor resimti in buzunarele fiecarui cetatean care va trece Prutul la rude, cumparaturi sau în scop turistic.

De asemenea vreau neapărat să menționez că vom semna acordul privind constructia unui pod rutier la Ungheni care va reprezenta un prim pas către ceea ce ne-amn dori sa fie cândva o zona metropolitana Iasi-Ungheni.”, a spus premierul Natalia Gavrilița.

În domeniul energetic, premierul moldovean a punctat punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Chișinău. Astfel, Natalia Gavrilița i-a înmânat premierului Nicolae Ciucă certificatul privind executarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de Eurotransgaz prin contractul de vânzare-cumpărare, punctul final din construcția acestui gazoduct.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a precizat că în 2020, într-un an de criză, România a acordat asistență oficială pentru dezvoltare în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației pentru burse de studiu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati