Gheorghiţă: În ultima săptămână au fost 138 de centre de vaccinare care şi-au încheiat activitatea

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în ultima săptămână au fost 138 de centre care şi-au încheiat activitatea, în 28 de judeţe, potrivit antena3.ro.

Şapte centre funcţionează în sistem hibrid, adică desfăşoară şi activităţi de testare.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că activitatea de evaluare a centrelor de vaccinare va continua.

„În procesul de evaluare a activităţii centrelor de vaccinare, la acest moment pot să vă spun că în ultima săptămână au fost 138 de centre de vaccinare care şi-au încheiat activitatea, în 28 de judeţe, două centre de vaccinare au fost transformate în centre de testare şi şapte centre de vaccinare în momentul de faţă funcţionează în sistem hibrid, practic desfăşoară atât activităţi de testare, cât şi activităţi de vaccinare.

Acest proces de evaluare continuă periodic, practic la cel puţin două săptămâni se evaluează activitatea centrelor de vaccinare şi acolo unde se consideră oportun, unde se poate asigura accesibilitatea la vaccinare prin alte mijloace, cum ar fi prin medici de familie, ne dorim în continuare să reducem din activitatea centrelor, atâta timp cât acestea nu mai au adresabilitate”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

 

De ce unii români se infectează cu 2 tulpini de Covid-19 simultan. Valeriu Gheorghiță: ”Este simplu!”

„Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană – vedem foarte clar din datele științifice – că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.

Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite – în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati