Imunizarea naturală cu Covid 19 nu elimină riscurile unor efecte târzii și foarte grave, avertizează șeful campeniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. În acest context, el îi îndeamnă pe români, mai ales pe cei încadați în categoriile de risc, să se vaccineze.
„Din păcate, tot mai multe studii arată,în momentul de față, un impact pe termen lung al infecției asupra riscului cardiovascular și cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficiență cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanță la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populației generale, nici la cei care au făcut forme ușoare de îmbolnăvire,”, a afirmat Gheorghiță, potrivit Mediafax.
El precizează că, pe termen lung, nu există datele necesare pentru a dimensiona adevăratul impact al trecerii prin boală.
„Același lucru este valabil și pentru cei mici, pentru populația pediatrică, respectiv acel sindrom inflamator multisistemic care apare undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă au fost forme asimptomatice sau forme inaparente clinic. (…) Oamenii în momentul actual consideră că este o modalitate, dacă vreți, acceptabilă să treci prin boală, ca să dobândești un răspuns imun natural. Sub nicio formă nu este modalitatea de urmat, pentru că trecerea prin boală asociază o serie de complicații pe care, repet, în momentul de față nu le putem anticipa”, a adăugat Gheorghiță.