Estul şi sud-estul României riscă să se confrunte cu o secetă severă în acest an dacă nu vom avea ploi în următoarea perioadă şi de aceea este nevoie de măsuri urgente la nivel european, a susţinut ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.
„Anul agricol 2021 – 2022 se manifestă şi în România cu o presiune din partea situaţiei climaterice pentru că nivelul de precipitaţii a fost unul foarte scăzut şi riscăm ca în perioada următoare, dacă nu vom avea ploi, să ne confruntăm cu o secetă severă mai ales în estul şi sud-estul României. Cred că ar trebui ca membrii Comisiei Europene şi decidenţii din cadrul Comisiei să deschidă o cale a dialogului pe acest subiect să putem lua măsuri urgente, pentru că anul agricol 2021/2022 prezintă mai mulţi factori de risc asociaţi şi ei necesită răspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre”, a declarat Adrian Chesnoiu, potrivit Agerpres.
Adrian Chesnoiu a solicitat implicarea Comisiei Europene pentru a putea fi luate rapid măsuri, având în vedere că fermierii europeni au fost deja puternic încercaţi de efectele pandemiei Covid-19, de creşterea preţurilor la energie şi gaze, precum şi de creşterea preţurilor la inputuri.
Ministrul a spus că România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la criza energetică ale cărei efecte au început să fie resimţite încă de la începutul acestui an.
”Putem vorbi de o criză sistemică, de fapt, întrucât majorările de preţ dintr-un sector antrenează majorări de preţ în alte sectoare, şi toate acestea ajung să ne afecteze pe noi toţi, consumatorii finali”, a afirmat ministrul român al Agriculturii.
În acest context, ministrul a explicat că impactul puternic al crizei energetice are repercusiuni asupra sectorului îngrăşămintelor. Fermierii, mai ales cei din sectorul vegetal, resimt şocul acestor majorări ale preţurilor la îngrăşăminte şi se tem că producţia va fi diminuată. De asemenea, Chesnoiu a atras atenţia că semnalele transmise din toate sectoarele agricole arată că stabilitatea fermierilor este puternic afectată şi că multe afaceri fac faţă cu dificultate provocărilor din piaţă.