Asociația Pro Consumatori (APC) susține că într-un anumit lanț de supermarketuri s-au vândut rodii cu pesticide peste nivelul admis.
Pe site-ul APC se arată că rodiile ar fi fost comercializate în intervalul 3-16 februarie 2022 în 305 magazine Penny.
Reprezentanții ANSVSA au retras de la comercializare rodiile și au publicat pe site lista magazinelor unde se vindeau. O puteți consulta AICI.
”Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf, a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de România în data de 22 februarie 2022, ora 17.15 pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje) a Comisiei Europene cu privire la depășirea de 100 de ori a limitei maxim admise la pesticidul imazalil din rodiile importate din Turcia.
Rodiile au fost comercializate în perioada 3 februarie 2022-16 februarie 2022 în 305 magazine Penny. Limita maxim admisă în rodii pentru pesticid-ul imazalil este de 0,01 mg/kg. Imazalilul poate produce cancer hepatic, cancer de tiroidă, fiind și un iritant puternic pentru ochi”, se mai precizează pe site-ul Asociației amintite.
Cei de la APC solicită public Autorității Naționale Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să ofere lămuriri.
Întrebările pe care APC le-a adresat ANSVSA sunt:
Președintele Asociației Pro Consumatori, universitarul Costel Stanciu, afirmă că, ”din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă fructele achiziționate dintr-o piață agroalimentară sau dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide”.
”Dacă consumatorii ar fi educați în acest sens, ar putea să capete deprinderi privind solicitarea de informații de acest tip, ar putea face alegeri conștiente, numai în funcție de absența încărcăturii chimice a fructelor. Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate fructelor după recoltare. Acest tip de informatii îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză”, adaugă Costel Stanciu.