Panică din nou în magazine. Se golesc rafturile de ulei

Mai multe imagini au fost suprinse în diverse magazine din România în seara zilei de vineri, înfățișând oameni cumpărând masiv ulei alimentar. Zvonurile privind presupusă criză de ulei alimentar și scumpirea drastică a produsului au început să circule pe rețelele sociale în cursul zilei de vineri.

Un analist la Clubul Fermierilor Români a estimat că prețul unui litru de ulei ar urma să ajungă la 15 lei în România, pe fondul crizei generate de invadarea Ucrainei.

Potrivit Economica.net, procesatorii români cât și cei europeni se confruntă cu o lipsă de ulei brut necesar procesării în contextul în care Ucraina era principalul furnizor al Europei. De la izbucnirea războiului, prețul uleiului brut a crescut de două ori iar cel la floarea-soarelui de 1,8 ori.

Din cauza războiului și a interdicției pe care marfa rusească o are acum pe piețele europene, 33-34 de milioane de tone de ulei brut necesare Europei și României pentru producția de ulei rafinat sunt blocate. Ucraina are o producție anuală de 7 milioane de tone de ulei brut, din care UE cumpără anual 1,5 milioane de tone fără taxe de import. În plus, alte 2 milioane de tone ajung în India, o altă țară grav afectată de situația de la Marea Neagră.

Din datele furnizate de Clubul Fermierilor Români, tona de ulei brut se oferea la un preț de 2.700 de dolari, față de 1.310-1.320 de dolari tona înainte de conflict, iar pentru semințele de floarea-soarelui oferta era la 1.120-1.140 de dolari , față de 660 de dolari tona înainte de conflict.

Pentru a obține ulei rafinat din ulei brut, la costuri se mai adaugă apoximativ 50%.”Prețul uleiului ar putea ajunge la raft la 14-15 lei litrul”, estimează Cezar Gheorghe, analist Clubul Fermierilor Români.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati