Cel mai vârstnic cetățean al României, un bărbat din București, în vârstă de 110 ani

Dumitru Comânescu, în vârstă de 110 ani, a fost declarat sâmbătă cel mai vârstnic cetățean român al Muncipiului București, prin decizia Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, că urmare a demersurilor efectuate de către Centrul pentru Seniori al Muncipiului București, în cadrul proiectului VIEȚI CENTENARE.

„Conform adresei emisă de D.E.P.A.B.D către CSMB menționăm faptul că ,,potrivit informațiilor înregistrate în Registrul național de evidența a persoanelor, domnul Comănescu Dumitru este, în prezent, cel mai vârstnic cetățean român din București”, spune PMB, printr-un comunicat.

Bărbatul s-a născut pe 8 noiembrie 1908 la Provita de Jos, la Drăgăneasa, în județul Prahova. A fost inginer agronom și unul dintre cei mai valoroși fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Sisesti. Inițial s-a înscris la Facultatea de Matematică , avându-l profesor pe unul dintre cei mai mari matematicieni, Gheorghe Țiteică, pentru că apoi să își găsească vocația în lumea cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 și a lucrat timp de 70 ani: în 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgica. La vârstă de 86 de ani s-a organizat la București un concurs pentru experți agricoli, s-a apucat de învățat și, din zeci de candidați a luat locul 5 pe țara, așa încât și-a prelungit activitatea.

  • Proiectul VIEȚI CENTENARE a demarat din data de 10 decembrie 2018 și se adresează tuturor seniorilor care au împlinit vârsta de cel puțin 100 de ani și care au domiciliul stabil sau reședința în București. Aceștia, în urma depunerii si validării dosarului primesc din partea Primăriei Capitalei, prin CSMB, un premiu financiar în valoare de 5.000 de lei net/beneficiar, alături de o plachetă onorifica drept „omagiu adus vieții si contribuției la dezvoltarea societații și a comunității Municipiului București și o recunoaștere a respectului și prețuirii față de seniorii bucureșteni”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati