CEO-ul celei mai importante companii petroliere din România, OMV Petrom, a încasat în 2021, din salariul de bază şi diverse bonusuri, o sumă pe care mulți români nu o pot agonisi nici într-o viață întreagă, scrie antena3.ro.
CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a încasat un salariu de bază de 414.000 de euro, la care s-a adăugat un bonus anual, de 589.000 de euro, plus o tranșă „de stimulare pe termen lung”, pentru perioada 2019-2021, de 487.700 euro.
Tranșa de stimulare pe termen lung poate fi în numerar sau sub formă de acțiuni, iar plata se realizează la finalul perioadei de performanță de trei ani, conform Profit.ro. După perioada de performanță de trei ani, valoarea de plată și numărul de acțiuni desemnate în acest scop depind de nivelul de realizare a obiectivelor pentru criteriul de performanță respectiv.
Membrii Directoratului OMV Petrom angajați din străinătate primesc și o compensație pentru planurile de pensie anterioare, 248.500 euro în cazul Christinei Verchere . La aceste sume se aplică și indemnizația de 20%, aplicabilă, cu titlu temporar, tuturor contractelor de muncă în vederea compensării transferului contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator către angajat.
Luând toate aceste elemente în calcul, în cazul directorului executiv al OMV Petrom, rezultă un total de aproximativ 2.000.000 de euro. Datele au fost publicate în Raportul de Remunerare pentru membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere ai OMV Petrom.
Situația celor doi membri de naționalitate română ai directoratului, directorul financiar Alina Popa, respectiv șeful diviziei de rafinare și marketing, Radu Căprău – Salariul lor de bază a fost de circa 270.000 euro, la care s-a adăugat un bonus anual de aproximativ 140.000 euro, și tranșe tot de stimulare pe termen lung, de circa 165-180.000 euro, plus indemnizația de 20% pentru transferul CAS de la angajator către angajat.
Ce salariu câştigă o femeie de serviciu în Capitală
Salariul unei femei de serviciu a mai crescut în ultimii ani, dar diferă în funcţie de locul în care aceasta lucrează.
Spre exemplu, o femeie de serviciu poate câștiga 1.400 lei net, dacă se angajează menajeră în sectorul 4 al Capitalei, potrivit gandul.ro.
La un lanţ cunoscut de hypemarketuri, un agent de curățenie primește 1.800 lei net, iar un șef de echipă 2.200 lei, în diferite zone din București.
Pentru un post de curățenie la bloc, măturat și spălat, unele salarii sunt oferite în euro, respectiv între 100 și 500 de euro.
Același salariu de 1.800 de lei poate primi și o femeie de serviciu angajată la un dispensar medical, pentru dat cu aspiratorul, șters geamurile, șters instrumentele profesionale.
Un alt loc de muncă este oferit în zona Pipera, într-un bloc. Acolo, salariul net oferit unei femei de serviciu este de 2.500 lei net (bonuri de masă incluse).
O altă ofertă de angajare pentru o femeie de serviciu presupune un salariu de 1.600-2.200 lei și tichete de masă de 420 de lei pe lună. Mai mult, se decontează transportul și se oferă sporuri de weekend din salariu de bază/zi lucrătoare.
O altă asociație de proprietari oferă un salariu de 800 lei pentru o femeie de serviciu, program luni-vineri, patru ore, în zona Titan-Ozana, sector 3.