Poliţia Locală București a aplicat, în primul trimestru din 2022, amenzi în valoare de peste 225.000 de lei, pentru încălcarea Legii taximetriei.
”În primele trei luni ale acestui an, poliţiştii locali din cadrul D.G.P.L.C.M.B. au desfăşurat, împreună cu alte instituţii abilitate, peste douăzeci de acţiuni de verificare a legalităţii activităţii de taximetrie, în Capitală. Astfel, au fost vizate, cu precădere, staţiile de taxi din zonele: Gara de Nord, Centrului Istoric, precum şi staţiile din apropierea autogărilor Obor şi Filaret”, a transmis, luni, Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, în primul trimestru al anului 2022, au fost depistate 160 de cazuri de încălcare a legii, un sfert din nereguli au fost depistate la Gara de Nord. Cuantumul total al amenzilor aplicate este de 225.100 de lei.
Gara de Nord, punct ”problemă” în privința taximetriei
”În zona Gara de Nord (unul din „punctele – problemă” ale Capitalei în privinţa taximetriştilor indisciplinaţi), pentru nerespectarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi încălcarea H.C.G.M.B. 178/2008 ce reglementează serviciul public de taximetrie în Bucureşti, poliţiştii locali ai D.G.P.L.C.M.B. au sancţionat 42 de taximetrişti, valoarea amenzilor fiind de peste 65.000 de lei. Tot la Gara de Nord, cu ocazia ultimei acţiuni de control, din data de 29 martie, poliţiştii locali ai D.G.P.L.C.M.B. au depistat şi un conducător taxi care a modificat fără drept perioada de valabilitate a buletinului de verificare metrologică. După întocmirea actelor procedurale, taximetristul a fost predat Politiei Romane pentru continuarea cercetărilor”, a mai transmis instituţia.
Cele mai frecvente abateri constatate sunt: refuzul de a realiza cursa, suprataxarea clienţilor, lipsa autorizaţiei de transport persoane, neprezentarea atestatelor profesionale sau a altor documente necesare desfăşurării, în condiţii de legalitate, a activităţii de transport public în regim de taxi.
Ca măsuri complementare, poliţiştii locali ai D.G.P.L.C.M.B. au retras 16 autorizaţii şi trei certificate profesionale, în alte 11 cazuri au fost sesizate alte autorităţi în vederea reţinerii autorizaţiilor de taxi.
De asemenea, în două situaţii, Brigada Rutieră Bucureşti a dispus suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul prin ridicarea certificatului şi a plăcuţelor cu numerele de înmatriculare.