Două grădiniţe din Sectorul 4, reabilitate şi modernizate

Încă două grădiniţe din Sectorul 4, reabilitate şi complet modernizate în cadrul campaniei de punere în siguranţă a unităţilor de învăţământ preşcolar, „Niciun copil din Sectorul 4 nu va mai merge la grădiniţă în clădiri cu risc seismic clasa I”, au fost finalizate în această lună, înaintea vacanţei de iarnă.

Astfel, cei 481 de copii înscrişi în Grădiniţa „Dumbrava Minunată” şi în Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308 vor beneficia de acum de cele mai moderne condiţii de studiu şi de recreere, dar, mai ales, vor fi în siguranţă.

Valoarea totală a investiţiei făcute în cele două grădiniţe se ridică la peste 12,3 milioane de lei (aproximativ 2,6 milioane de euro).

Lucrările au fost complexe şi au presupus consolidarea imobilelor, reabilitarea acestora, construcţii şi dotări speciale pentru obţinerea autorizaţiilor ISU şi a autorizaţiilor de funcţionare:
– Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (fosta Grădiniţă nr. 193), cu sediul în Aleea Terasei nr. 8, este cea mai mare unitate de învăţământ preşcolar din Sectorul 4, modernizată până acum.

Aici au fost executate lucrări de reabilitare termică, de schimbare a tâmplăriei în proporţie de 100%, de reparare şi vopsire a faţadei cu vopsea decorativă, de reparare a terasei şi de montare a balustradei de siguranţă.

Totodată, au fost schimbate în totalitate, instalaţiile electrice, sanitare şi termice, sălile de clasă au fost modernizate şi dotate cu mobilier nou.

La exterior, au fost montate un nou sistem de supraveghere video şi un nou sistem de iluminat.

În vederea obţinerii autorizaţia de securitate la incendiu, au fost executate toate lucrările necesare, mai exact bazinul pentru hidranţii interiori, echipamentele pentru detecţie şi semnalizarea incendiilor, montarea uşilor rezistente la foc, antipanică, sisteme de autoînchidere a uşilor, uşi etanşe, construirea unei scări exterioare de evacuare.

Cu o suprafaţă de 2.222 de metri pătraţi (clădirea are parter şi etaj), Grădiniţa „Dumbrava Minunată”, are 11 săli de clasă, 1 sală de festivităţi, 2 cabinete medicale şi un cabinet metodic. Unitatea de învăţământ preşcolar are, de asemenea, bucătărie proprie, 5 oficii pentru spălat vase, spălătorie, călcătorie, cadrele didactice beneficiază de cancelarie, iar la capitolul anexe există suficiente spaţii de depozitare (inclusiv o magazie).

Aici sunt înscrişi 300 de copii, împărţiţi în 11 grupe: 10 grupe cu program prelungit, în care sunt înscrişi 283 de copii şi 1 grupă cu program normal, în care sunt înscrişi 17 copii.

Pe perioada lucrărilor, copiii au urmat cursurile în cea mai mare grădiniţă din Sectorul 4, din Complexul Comercial Grand Arena.

– Valoarea investiţiei este de 7.077.584 lei.

– Valoare dotări mobilier: 244.495 lei.

„Încheierea lucrărilor la această grădiniţă, cea mai mare din Sectorul 4, este un cadou pe care comunitatea şi-l face acum, cu două zile înainte de Crăciun.

Este totodată un semn că pentru punerea în siguranţă a tuturor clădirilor în care funcţionează grădiniţe şi şcoli este nevoie de tot mai multă muncă, de tot mai multe resurse şi de implicare civică.

De aceea, consider că este vital ca România să aibă un program naţional pe acest subiect, similar cu Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) care iată, ne-a finanţat lucrările în valoarea de aproximativ 7 milioane de lei, desfăşurate aici, în această unitate şcolară.

Acum, suntem capabili să le oferim celor peste 300 de copilaşi un mediu de studiu curat, prietenos, dotat corespunzător şi mai ales, sigur în privinţa normelor de securitate la incendiu.

Pentru ca micuţii care învaţă aici să se bucure nu doar de condiţii moderne şi sigure, ci şi să vină cu plăcere la cursuri, amenajarea Grădiniţei „Dumbrava Minunată” a fost realizată într-un mod inedit. Atât faţada clădirii, cât şi sălile de grupă au fost pictate manual, în ton cu numele unităţii de învăţământ, creând o atmosferă de basm. Iar mobilierul a fost ales cu grijă şi este menit să completeze această atmosferă.” a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

– La Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308, în cadrul lucrărilor de consolidare, au fost demolate anexe vechi, iar corpul existent a fost consolidat şi extins (din P în P+1E).

– Totodată, in cadrul lucrărilor de reabilitare şi modernizare, au fost înlocuite în proporţie de 100% instalaţiile electrice, sanitare, termice, precum şi tâmplăria, obiectele sanitare, iar bucătăria veche a fost transformată în oficiu. Spaţiile au fost dotate cu mobilier nou (măsuţe, scaune, paturi, dulapuri, mobilier specific grupei). La final, construcţia totală va avea aproximativ 900 de metri pătraţi.

– Pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, clădirea a fost dotată cu scară de incendiu, cu echipamente detecţie şi anti-efracţie, uşi cu bară antipanică, uşi rezistente la foc.

– De asemenea, au fost instalate cortine rezistente la foc, urmând să fie finalizată montarea staţiei de pompare şi a reţelei de hidranţi interiori.

– Valoarea investiţiei este de 4.881.150,33 lei.

– Valoare dotări mobilier: 176.789 lei.

– Pe perioada lucrărilor, grădiniţa a fost relocată temporar, în toamna anului 2019, în spaţii modulare. Copiii vor reveni în imobilul reabilitat şi modernizat, după vacanţa intersemestrială.

– Cu o suprafaţă totală de 1062,5 metri pătraţi, Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308 are 9 săli de clasă, 1 sală polifuncţională, cancelarie, cabinet medical, prevăzut şi cu sală de carantină, dar beneficiază şi de călcătorie, spălătorie, oficii, spaţii de depozitare, 1 cameră frigorifică.

– Aici sunt înscrişi 181 de copii, împărţiţi în 8 grupe: 7 grupe cu program prelungit, în care învaţă 158 de copii şi o grupă cu program normal, cu 23 de copii.

26 de milioane de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro) – fonduri guvernamentale, obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi cofinanţare de la bugetul local este valoarea totală a investiţiilor făcute de Primăria Sectorului 4, prin DAUI, în cele 5 grădiniţe incluse în programul de punere în siguranţă a unităţilor de învăţământ preşcolar, „Niciun copil din Sectorul 4 nu va mai merge la grădiniţă în clădiri cu risc seismic clasa I”.

– Grădiniţa „Înşir’te Mărgărite” (fosta Grădiniţă nr. 243), cu sediul în Str. Almaşul Mare, nr. 1.

Valoarea investiţiei este de 6.354.595,04 lei.

Valoare dotări mobilier: 133.626 lei.

Grădiniţa nr. 225, cu sediul în Str. Izvorul Mureşului, nr. 6.
Valoarea investiţiei: 5.948.709 lei

Valoare dotări mobilier: 115.021 lei

– Grădiniţa „Panseluţa” (fosta Grădiniţă nr. 166), cu sediul în Strada Panselelor nr. 38-40.

Valoarea investiţiei: 836.147 lei.

Valoare dotări mobilier: 30.500 lei.

– Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308, (fosta Grădiniţă nr. 28), cu sediul în Şoseaua Giurgiului nr. 247.

Valoarea investiţiei: 4.881.150,33 lei.

Valoare dotări mobilier: 176.789 lei.

– Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (fosta Grădiniţă nr. 193), cu sediul în Aleea Terasei nr. 8.

Valoarea investiţiei: 7.077.584 lei.

Valoare dotări mobilier: 244.495 lei.

Peste 1.000 de copiii sunt înscrişi la cele 5 grădiniţe menţionate mai sus.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati