Preţurile reale ale apartamentelor închiriate în Bucureşti. Proprietarii cer şi 100 de euro în plus

Chiriile cresc în toată ţara. Locuinţele tot scumpe, creditele tot mai greu de accesat şi inflaţia mare îi fac pe mulţi să renunţe la ideea de a deveni proprietari. Astfel că cererea de închirieri e din ce în ce mai mare. Şi valul de refugiaţi ucraineni a pus presiune pe piaţa chiriilor din marile oraşe.

Dacă pandemia aproape a blocat piaţa chiriilor şi a dus la scăderi de preţ, războiul din Ucraina a reînviat închirierile, odată cu valul de refugiaţi. Nu este însă singurul motiv. „Cu certitudine, creditarea îi sperie pe oameni. Cumpărătorii care au venituri la limită, pentru un credit imobiliar, prin creşterea dobânzilor şi prin înăsprirea condiţiilor de creditare nu se mai încadrează pentru a lua creditul”, spune David Grigorescu, agent imobiliar

Cu cât a crescut preţul chiriilor

La preţurile actuale, unii tineri nu îşi mai permit nici chiria. „Sunt destul de scumpe la momentul actual. Eu locuiesc în cămin acum”, mărturiseşte un tânăr. „Deja observăm o creştere de 15 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, explică Daniel Crainic, specialist în imobiliare. „Preţurile au crescut destul de mult în momentul acesta. Ca şi ratele, de altfel”, comentează un român. Cererea tot mai mare nu îi avantajează pe cei care vor să închirieze. „În piaţa actuală, cumva proprietarul are mai multe opţiuni de închiriere în aceeaşi perioadă şi, practic, el decide condiţiile de închiriere”, arată David Grigorescu, agent imobiliar.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati