Cum ar fi să poți să muști din apă? Interviu cu fondatorii ambalajelor comestibile, care își propun să reducă dependența de plastic a societății

Cum ar fi să poți să muști din apă? Rodrigo Garcia Gonzalez și Pierre Paslier sunt fondatorii Notpla, un start-up care are misiunea „de a face ambalajele să dispară”. Primul lor produs, ”Ooho”, înlocuiește ambalajele din plastic pentru lichide și este soluția perfectă pentru băuturi. Iar povestea este abia la început!

  • Rodrigo Garcia Gonzalez și Pierre Paslier sunt speakeri în cadrul Bucharest Tech Week, unde pe 14 iunie vor prezenta conceputul lor de ambalaj comestibil la Innovation Summit.

Notpla, denumire formată din ”not” și ”plastic”, este brandul lansat de start-up-ul cu același nume, fondat de Rodrigo Garcia Gonzalez și Pierre Paslier. Cei doi inventatori au încercat să găsească o modalitate sustenabilă prin care să înlocuiască plasticul și să contribuie la reducerea cantităților industriale de plastic care ajung în mediul înconjurător.

Notpla a primit numeroase premii și granturi de la Innovate UK și de la Fundația Ellen MacArthur pentru produsul său inovator „Ooho”, un plic comestibil și complet biodegradabil.

Ambalajele ”Ooho” sunt biodegradabile și comestibile

Produsul ”Ooho” înlocuiește ambalajele de unică folosință pentru lichide și este soluția perfectă pentru băuturi. Produsul este fabricat dintr-un material care combină algele marine și plantele. Ambalajele ”Ooho” sunt biodegradabile și comestibile și se degradează în maximum 6 săptămâni. Sau îl puteți mânca pur și simplu, făcându-l ideal pentru consumul din mers!

”Cum să livrezi apă oamenilor fără a folosi plastic? – aceasta a fost întrebarea cheie de la care am pornit. Astfel, am decis să utilizăm ingrediente comestibile pentru a construi ambalaje durabile”, au declarat cei doi antreprenori într-un interviu pentru News Bucuresti.

Foto: notpla.com

În afară de ambalajul pentru băuturi, compania a mai lansat hârtie, ambalaje pentru mancare stil takeaway, pipete pentru ulei și ambalaje pentru produse de igienă. Acum lucrează la o alternativă pentru folia alimentară atât de folosită în societate.

”Inițial, am fost cu adevărat activi în industria alimentară și în industria sportului, oferind alternative la sticlele de plastic în cadrul maratoanelor sau vânzând cutii de mâncare căptușite cu alge marine companiilor de livrare de alimente sau restaurantelor. Acum dezvoltăm și produse potrivite pentru industria cosmetică, a ospitalității sau modei”, au completat cei doi tineri.

Ambalajele Notpla sunt făcute din alge marine, pot fi consumate și nu sunt toxice pentru organism.

”Principala provocare este adaptarea așteptărilor la ceea ce un material poate și nu poate face. Industria este obișnuită cu plasticul și se așteaptă la aceleași proprietăți de la un material natural. Proprietățile sale funcționale sunt similare, dar nu toate sunt la fel. Ne întrebăm ce proprietăți sunt cu adevărat esențiale și dorim să le replicăm.”, au completat aceștia.

Citește aici interviul integral:

News Bucuresti: Care este povestea Notpla? 

Rodrigo Garcia Gonzalez & Pierre Paslier: Notpla este un start-up londonez care are misiunea „de a face ambalajele să dispară”. Compania este lider în dezvoltarea unui portofoliu de materiale de ambalare cu adevărat biodegradabile – realizate din alge marine și plante – care nu lasă urme asupra naturii și ajută la reducerea dependenței de ambalajele de unică folosință.

„Cum să livrezi apă oamenilor fără a folosi plastic?” – aceasta a fost întrebarea cheie de la care am pornit. Astfel, am decis să utilizăm ingrediente comestibile pentru a construi ambalaje durabile.

În primul rând, am analizat industria alimentară existentă și tehnicile culinare pentru încapsularea lichidului și ne-am oprit la proprietățile algelor marine.

Extractul de alge marine poate fi folosit pentru a crea caviar fals printr-o tehnică de sferificare. Într-un final, am reușit să mărim bulele mici de caviar, care au ajuns să aibă dimensiuni mai mari și să fie transparente și comestibile.

În 2021, Notpla a lansat primul strat de alge marine pentru ambalajele din carton. Spre deosebire de cutiile obișnuite, cutiile Notpla sunt biodegradabile și reciclabile.

Foto: notpla.com

Am testat cu succes 30.000 de cutii Notpla cu JustEatTakeaway.com în sute de restaurante din Marea Britanie, iar cooperarea cu serviciul de livrare se va extinde treptat în 26 de țări și va include noi clienți din industria de servicii alimentare.

News Bucuresti: Care este cel mai recent produs al companiei și care sunt produsele viitoare pe care intenționați să le realizați?

Rodrigo Garcia Gonzalez & Pierre Paslier: De curând am lansat Notpla Paper, o hârtie care transformă o resursă irosită într-un produs distinct din punct de vedere vizual și tactil și care reduce nevoia de pastă de lemn.

Notpla creează materiale de ambalare cu alge marine, o resursă durabilă. În timpul procesului industrial de extracție a algelor marine, 80% din acestea sunt risipite. Echipa a decis să reutilizeze acest produs secundar într-un material distinct.

Până în prezent, hârtia Notpla include 30% alge marine, dar obiectivul este să avem o hârtie 100% din alge până în 2024.

De asemenea, gama noastră de produse se mărește cu noi soluții interesante. Acum accelerăm industrializarea învelișului Notpla (Notpla Film), o alternativă de ambalare pentru produsele uscate care se află în prezent în ambalaje de plastic (ambalajele de igienă, produsele de curățenie, alimente precum paste, cafea).

Foto: notpla.com

Notpla Film este la mare căutare pentru companiile care se luptă să elimine în mod eficient plasticul din gama lor de produse.

News Bucuresti: Din ce este fabricat Notpla?

Rodrigo Garcia Gonzalez & Pierre Paslier: Notpla este făcut din extracte de alge și plante. Notpla (o joacă cu termenul „Nu plastic”) nu este nici plastic, nici bioplastic. După cum este definit de Directiva privind plasticul de unică folosință a Comisiei Europene, este un material pe bază de polizaharide, nemodificat chimic. Prin urmare, avem un statut similar cu materialele organice naturale, la fel ca o coajă de fruct, și putem spune că sunt „biodegradabile” și „compostabile”.

”Potențial excelent pentru ca algele marine să fie obținute la scară largă”

News Bucuresti: De unde vă procurați algele necesare în procesul tehnologic? 

Rodrigo Garcia Gonzalez & Pierre Paslier: Lucrăm în primul rând cu furnizori europeni. Pe măsură ce cultivarea de alge marine din Marea Britanie este în creștere, construim în mod constant ferme prin parteneriate. Partenerul nostru actual din Marea Britanie este Car-Y-Mor, o fermă de alge marine de pe coasta Țării Galilor.

Potențialul industriei algelor marine în Europa este enorm. Algele marine cresc din abundență în apele de coastă europene. Numai Regatul Unit are peste 600 de specii, deci există un potențial excelent pentru ca algele marine să fie obținute în mod durabil la scară largă. Beneficiile algelor marine și gama tot mai mare de funcționalități arată că industria crește incredibil de rapid, ajutând la revitalizarea ecosistemelor.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să citiți raportul Seaweed for Europe pentru a descoperi strategiile și proiecțiile interesante pentru această piață.

News Bucuresti: Cum pot fi introduse produsele Notpla în rutina zilnică? Aveți de gând să colaborați cu companii românești?

Rodrigo Garcia Gonzalez & Pierre Paslier: Soluțiile noastre de ambalare au o mulțime de funcționalități, de la încapsularea unei doze unice de ulei de măsline (cu Notpla Pipette) până la ambalarea săpunului.

”Dezvoltăm și produse potrivite pentru industria cosmetică”

Inițial, am fost cu adevărat activi în industria alimentară și în industria sportului, oferind alternative la sticlele de plastic în cadrul maratoanelor sau vânzând cutii de mâncare căptușite cu alge marine companiilor de livrare de alimente sau restaurantelor.

Acum dezvoltăm și produse potrivite pentru industria cosmetică, a ospitalității sau modei!

Anul acesta am început să intrăm pe piața europeană, deci colaborarea cu companiile românești este cu siguranță ceva de care suntem încântați să începem!

News Bucuresti: Cum vedeți evoluția plasticului în întreaga lume, dat fiind că trăim într-o lume a consumismului?

Rodrigo Garcia Gonzalez & Pierre Paslier: La Notpla credem că plasticul este un material grozav, dar numai pentru industrii specifice în care biodegradarea lentă este o necesitate (sistemul de canalizare!). Pentru alte tehonologii care nu necesită o durată lungă de viață, credem că ar trebui găsite alternative. Suntem cu adevărat optimiști în ceea ce privește viitorul și vedem deja o mulțime de soluții inovatoare care se răspândesc pentru a înlocui plasticul în întreaga lume. Vedem că oamenii sunt acum dornici să se îndepărteze de plastic și să-l reducă din viața de zi cu zi! Legislațiile naționale și internaționale sunt, de asemenea, o modalitate prin care ne putem asigura că societatea se mișcă suficient de repede în direcția potrivită.

Principala provocare este adaptarea așteptărilor la ceea ce un material poate și nu poate face. Industria este obișnuită cu plasticul și se așteaptă la aceleași proprietăți de la un material natural. Proprietățile sunt similare, dar nu toate sunt la fel. Ne întrebăm ce proprietăți sunt cu adevărat esențiale și dorim să le replicăm. Astfel, continuăm să ne îmbunătățim materialele și să abordăm diferite aplicabilități simultan.

Regula 5R: ”Reduceți, reutilizați, reparați, reciclați sau refuzați”

News Bucuresti: Cum putem găsi noi modalități de a reduce deșeurile în comunitatea noastră? Îmi puteți da câteva sfaturi și trucuri?

Rodrigo Garcia Gonzalez & Pierre Paslier: Pentru a reduce deșeurile în comunitățile în care trăim, un truc pentru a găsi soluții inovatoare este să adoptăm o abordare a economiei circulare și să ne referim la cei 5R: reduceți, reutilizați, reparați, reciclați sau refuzați.


Bucharest Tech Week, festivalul ce transformă Bucureștiul în capitala internațională a tehnologiei, se întoarce în săptămâna 14-19 iunie 2022 cu o ediție spectaculoasă în format hybrid, ce va aduce din nou în inima orașului cele mai noi gadget-uri și inovații din domeniul tech, dar și ultimele soluții digitale create special pentru a contribui la dezvoltarea afacerilor și a ușura munca de zi cu zi.

Astfel, între 14 și 17 iunie vor avea loc la Hotel Radisson Blu din București cele șase summit-uri tematice, dedicate profesioniștilor din diverse domenii și din toate verticalele de business: Innovation, HR Masters, Future Retail, Java și Software Architecture.

Una dintre noutățile acestui an este introducerea în program a unui summit organizat în premieră în România, Metaverse Summit, conferință unde se va dezbate, alături de specialiști internaționali, această tematică aflată în topul subiectelor de interes la nivel global.

Printre speakerii internaționali de top a căror prezență a fost deja anunțată de către organizatori se numără: cunoscutul tech blogger de origine poloneză, PIOTR MIŃKOWSKISolution Architect Red Hat, speaker la JAVA Summit, pe 17 iunie, ANITA LETTINKBoard Advisor & HR Tech Expert HRTechRadar, speaker la HR Masters Summit, pe 16 iunie, RICARDO SUEIRASPrincipal Advocate la AWS și ISMAEL MEJIA, Senior Cloud Advocate la Microsoft, speakeri la Software Architecture Summit, pe 17 iunie.

Participarea la Business Summits se face pe baza unui bilet ce poate fi achiziționat direct de pe https://www.techweek.ro/business-summits.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati