Veteranul de război, Viceamiral (rtr.) Mircea Caragea, a fost sărbătorit în cadrul proiectului „Vieţi Centenare”, la împlinirea a 101 ani.
Caragea s-a născut pe 18 ianuarie 1919 în comuna Şelaru, judeţul Dâmboviţa.
Acesta s-a format în cadrul Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân”, sub îndrumarea comandorului Petre Popescu-Deveselu, instituţie pe care a absolvit-o în 1940.
Este ultimul membru de echipaj rămas în viaţă dintre cei care au efectuat, în calitate de cadet, voiajul inaugural al navei-şcoală „Mircea”, în 1939.
Cariera şi-a început-o ca ofiţer pe nave militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, executând numeroase misiuni pentru apărarea litoralului românesc. A fost martor la scufundarea distrugătorului rus „Moskva”, supranumit „Titanicul Mării Negre”. Cariera militară a continuat cu funcţia de director de tir pe distrugătorul „Regina Maria” , iar ulterior a participat la Operaţiunea 60.000, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor şi a civililor din Crimeea. A îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor, dar a fost şi comandant al portului militar Hârşova (1944 – 1945), precum şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.
În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer a fost trecut în rezervă. Ca să supravieţuiască, a fost nevoit să lucreze ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician, la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie, în anul 1982.
În prezent, Mircea Caragea este senior al Careului Marinarilor „Căpitan-comandor Alexandru Dumbravă”, înfiinţat cu scopul de a promova aspecte de marinărie şi de a transmite tradiţiile Marinei Române către noile generaţii.
La 27 august 2015, Mircea Caragea, pe atunci Contraamiral (rtr.), a donat navei-şcoală „Mircea” jurnalul personal de bord, scris în primul său voiaj de cadet al Şcolii Navale, care a coincis cu primul voiaj de practică pe Nava Şcoală „Mircea”. „Jurnalul se remarcă prin caligrafia impecabilă, frază şlefuită şi limbajul marinăresc al epocii şi a devenit un exponat valoros al muzeului Academiei Navale”, au fost aprecierile celor prezenţi.
„Este o onoare pentru noi să îi omagiem şi să îi premiem pe aceşti oameni minunaţi care au învins obstacole şi au ajuns la astfel de vârste venerabile, a fost un privilegiu să îi cunoaştem personal pe mulţi dintre dânşii şi să le aflăm poveştile unor vieţi care ne pot fi exemple şi modele demne de urmat”, a declarat Alexandra Dobre, Director General CSMB.