Elcen îşi pregăteşte CET-urile pentru sezonul rece, astfel încât locuitorilor Capitalei să le poată fi asigurate apa caldă şi căldura în iarnă, în pofida dificultăţilor majore determinate de neplata serviciilor prestate către Termoenergetica şi a datoriilor acumulate din cauza faptului că Primăria Municipiului Bucureşti nu a asigurat fondurile necesare plăţii la timp a subvenţiei, se arată într-un comunicat de presă.
Anual, Elcen derulează un program de mentenanţă şi reparaţii ale utilajelor energetice, stabilit de comun acord cu Termoenergetica Bucureşti de la începutul anului, ce are drept scop executarea principalelor lucrări ce trebuie efectuate în mod regulat pentru funcţionarea eficientă a infrastructurii energetice în sezonul rece, fără riscuri şi provocări majore.
Consumatorii din Bucureşti sunt asiguraţi cu energie termică din CET Bucureşti Vest şi CET Progresu
În prezent, CET Bucureşti Sud se află în oprire totală, iar CET Grozăveşti se află în rezervă. Pe perioada desfăşurării lucrărilor de mentenanţă, consumatorii din Bucureşti sunt asiguraţi cu energie termică din CET Bucureşti Vest şi CET Progresu. Cele două CET-uri aflate în funcţiune pot acoperi fără probleme aria deservită majoritar de CET Bucureşti Sud şi CET Grozăveşti şi livrează agent termic în parametrii optimi.
„Din punct de vedere al activităţii Elcen, nu sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de agent termic în Bucureşti. Totuşi, reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica nu are capacitatea tehnică de a prelua agentul termic din CET-urile Elcen aflate în funcţiune, ceea ce conduce la o furnizare deficitară în anumite zone din Bucureşti”, se precizează în comunicatul citat.
CET Grozăveşti, aflată în rezervă are, de asemenea, disponibilitate de a livra în acest moment energie termică pentru alimentarea consumatorilor.
În regim de vară, de la Elcen este solicitată energie termică pentru termoficare doar pentru prepararea apei calde menajere, nu şi pentru căldură, acest lucru implicând automat funcţionarea cu mai puţine CET-uri, subliniază sursa citată.
Funcţionarea tuturor celor 4 CET-uri ar însemna că s-ar produce mai mult decât e necesar pentru termoficare, se mai arată în comunicat.
Principalele lucrări la CET Bucureşti Sud, aflată în oprire totală programată până la finele lunii iulie, vizează reparaţii curente ale circuitelor de alimentare cu apă şi abur viu aferente cazanelor 2, 3 şi 4, armăturilor de izolare pentru cazane, pompe de alimentare, lucrări ce nu ar putea fi executate cu centrala aflată în funcţiune sau în rezervă, dar care sunt absolut necesare pentru buna funcţionare în iarna următoare.