Locuitorii din centrul Bucureștiului vor putea cumpăra un abonament iefin pentru parcările municipalității, dar nu vor avea un loc garantat, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan, la Interviurile Digi24.ro. El îl cotrazice astfel pe viceprimarul Stelian Bujduveanu, care a spus săptămâna trecută că rezidenții vor putea beneficia de un loc rezervat după ora 19.00.
„Avem un regulament din 2019 cu privire la parcări pe care îl aplicăm din 15 august. Se referă exclusiv la locurile trasate cu linia albastră în zona centrală. Oamenii știau că trebuie să plătească și am anunțat că vor trebuie să o facă și dacă nu o fac va trebui să-i amendăm”, a spus Nicușor Dan.
El a precizat că noul regulament nu va viza parcările de reședință, care sunt gestionate de primăriile de sector, ci de cele trasate cu linii albastre în zona centrală.
„Cine nu plătește și parchează pe zona albastră va fi sancționat. Vorbim, din nou, doar de aceste locuri albastre. Politica pe care noi încercăm s-o aliniem la politica orașelor europene este că în zona centrală nu există loc rezervat, există un abonament pentru rezidenții de acolo, dar care nu au loc rezervat. Cei care parchează acolo fără abonament sunt amendați cu 200 de lei, iar dacă persistă, atunci se blochează roțile sau chiar se ridică mașina”, a spus Nicușor Dan.
„Rezidenții au posibilitatea unui abonament foarte ieftin, dar care nu le garantează locul. Plătiți numai pentru a folosi acel loc ziua, nimeni nu plătește pentru noapte. Cu abonamentul aveți voie să vă lăsați mașina în proximitatea locuinței, fără să plătiți 5 lei pe oră”, a adăugat el.
Bujduveanu a spus însă, tot la Digi24, că vrea să modifice regulamentul de parcare astfel încât și rezidenții să poată beneficia de un loc de parcare seara, după ora 19.00.
„Ce aducem noi nou în această politică de parcare sunt noi beneficii pentru riveranii care nu au putut să preia un loc de parcare, pentru că s-au epuizat în proximitatea casei și venim cu un preț preferențial de 1,6 lei pe zi pentru orele 19.00-07.00, loc de parcare cu rezervare, în zona casei. Cele mai multe solicitări pe care le-am avut în București și în zona centrală sunt din partea riveranilor care nu mai au unde parca seara”, a spus Bujduveanu.
Viceprimarul a spus că aceste locuri cu rezervare vor fi marcate, iar cei care găsesc o altă mașină parcată pe locul lor pot suna la poliție.
Există acum 3 zone delimitate pentru parcarea cu plată. În zona 0 – parcarea costă 10 lei pe oră, în zona 1 – 5 lei pe oră, iar în zona 2 – 2,5 lei pe oră. Bujduveanu a spus însă că va iniția un proiect pentru modificarea acestor tarife, prin comasarea zonelor 0 și 1 și stabilirea unui tarif unic, de 5 lei pe oră pentru toate parcările publice din zona centrală. În plus, tariful nu se va mai dubla începând cu a treia oră de parcare.
Nicușor Dan spune că regulamentul de parcare este asemănător cu cele din alte orașe europene.
„Noi facem ceea ce toată Europa face, adică taxăm parcarea în zona centrală astfel încât să facem o piață, iar în zonele în care noi vom institui parcarea vor apărea pe piață locuri private”, a spus el.
Edilul a recunoscut însă că nu se vor putea crea suficiente locuri de parcare pentru cele 1,5 milioane de mașini din București.
„Să avem locuri de parcare suficiente pentru toate nu se va întâmpla, nu se întâmplă în niciun oraș din Europa. Într-un an vom avea 100.000 de locuri de parcare. Proporțional, în trei luni vom avea 30.000 de locuri de parcare”, a spus Nicușor Dan.
„Pentru cartierele așa-zis dormitor, atribuțiile sunt împărțite cu primăriile de sector. PMB are doar marile bulevarde, și acolo vom decide dacă va fi parcare gratuită sau cu plată sau dacă se suprimă parcarea”, a mai spus edilul.