Un tânăr din București crede atât de tare în puterea exemplului încât s-a apucat să curețe orașul de unul singur. Inițiativa lui se numește Oraș Curat și câștigă popularitate pe rețelele sociale, unde mii de oameni îl urmăresc, potrivit euronews.ro.
Iulian șterge praful, vopseaua și hârtia de pe clădiri istorice, puncte de informare și indicatoare rutiere. Pe unde trece el, străzile rămân mai plăcute la vedere, iar bucureștenii îi mulțumesc și îl felicită pentru efortul depus.
Primul pas este să ai echipamentul de protecție personală. Aici vorbim de mască FFP2, mănuși groase de cauciuc rezistente la solvenți și ochelari de protecție contra vaporilor.
De unde a pornit proiectul Oraș Curat
Iulian Carp, fondatorul proiectului Oraș Curat: Ideea a fost una simplă. Am vrut să ajung influencer, dar la modul bun, de bine, să-i motivez și pe alții să facă ce fac eu, să curețe prin București.
Iulian este marinar. Lucrează pe vapor jumătate de an. Când vine acasă îmbracă echipamentul de voluntar și pornește în misiunea Oraș Curat. Proiectul pe care l-a pornit la începutul anului are admiratori, astăzi, din toată Europa.
Jurnalist: Ai ținut o evidență a obiectivelor tale și cam câte străzi arată mai bine după ce ai trecut tu pe acolo?
Iulian Carp, fondatorul proiectului Oraș Curat: Nu mi-am pus un target anume, dar multe locuri unde am curățat am văzut că s-au menținut. Am avut acum două luni trei video-uri care s-au viralizat în țară și acum o lună jumătate un video care s-a viralizat internațional. Cel mai mare trafic online îl am din Germania. Am curățat un semn, un indicator stradal, și nici măcar nu pot să zic că este cel mai bun video al meu. Dar s-a viralizat acolo și mulți germani intrau și comentau. Nu ai voie să faci asta în Germania. Acolo îl înlocuiesc, nu stau să-l curețe, dar a intrat și în Polonia, Grecia, Spania. Acel video are 16 milioane de vizualizări.
Iulian vrea să colaboreze cu autoritățile capitalei. Așa speră să le demonstreze tuturor românilor că implicarea lor contează atunci când vor să trăiască într-un oraș curat.
Jurnalist: Sunt mai receptivi oamenii decât autoritățile la ceea ce faci tu? Cine ți s-a alăturat?
Iulian Carp, fondatorul proiectului Oraș Curat: Am avut un eveniment în Piața Amzei și am strâns 20 de voluntari. În mare parte tineri. Sunt foarte conștient că și bugetul autorităților este limitat și nici ei nu știu ce să facă. Eu sunt deschis să ofer instruire pe mica mea capacitate de a curăța, să ofer instruire angajaților ADP.