România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în privința ponderii în parcul auto a autoturismelor mai vechi de 10 ani.
În privința procentului autoturismelor mai vechi de 20 de ani, țara noastră nu se află în primele trei țări europene la acest capitol.
Cele mai puțin numeroase mașini în țara noastră sunt cele cuprinse în grupa de vârstă cu cei mai puțini ani de utilizare, 2 sau mai puțin.
Polonia, cele mai multe mașini peste 20 de ani
Polonia (40%), Estonia (33%) și Finlanda (28%) au cele mai mari procente consemnate în dreptul mașinilor cu 20 sau mai mulți ani vechime, cea mai veche clasă de autoturisme, potrivit datelor publicate de Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene.
La combinarea celor mai mari două clase de vârstă, cea mai mare pondere a autoturismelor cu o vechime de peste 10 ani a fost înregistrată în Lituania (81%), urmată de România (80%) și Polonia (78%).
Acest lucru este în contrast puternic cu Luxemburg (24%), Irlanda (29%) și Belgia (32%), unde aceste cote reprezintă mai puțin de o treime din flotă.
Numărul de autoturisme pe grupe de vârstă în România
În România, cea mai numeroasă grupă de vârstă, în funcție de vechimea automobilelor, este cea cuprinsă între 10 și 20 de ani, care cuprinde peste 4 milioane de mașini.
Este urmată de grupa de vârstă 20 de ani de ani și peste, cu 1,8 milioane de autoturisme,apoi următoarea cea mai numeroasă grup de vârstă este cea cu autoturisme între 5 și 10 ani, cu 793.042 de autoturisme.
Apoi vine la rând grupa de vârstă între 2 și 5 ani vechime, cu puțin peste 391 de mii de autoturisme.
Cea mai puțin numeroasă grupă de vârstă este cea a mașinilor cele mai noi, sub 2 ani vechime, care număra doar 277.676 autoturisme, potrivit statisticilor europene pentru 2022.