Cea de-a zecea ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului se va desfăşura, în perioada 8 – 18 septembrie, în preajma sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Tradiţionalul eveniment va reuni expoziţii noi, un festival al povestirilor de pe Via Transilvanica, lansări de carte, ateliere, un târg de icoane şi proiecţii de film.
În prima zi a evenimentului, joi, 8 septembrie, ora 17,00, MNTR şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, vernisează la Sala Tancred Bănăţeanu expoziţia de scoarţe româneşti „Ţeserea lumii”, care reuneşte câteva dintre cele mai frumoase scoarţe aflate în depozitele celor două instituţii naţionale.
Publicul este aşteptat, în perioada 9 – 11 septembrie, la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica, unde va putea descoperi România, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, prin acest eveniment muzeul celebrând, pe 10 septembrie, Zilele Europene ale Patrimoniului.
În parteneriat cu Centrul de Studii Arhitecturale şi Urbane din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’, MNTR va găzdui workshop-ul Arta Paielor – Tablouri cu Paie, care se va desfăşura pe 12 şi 13 septembrie, între orele 11,00 şi 15,00, în curtea muzeului.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi parteneriat, între 8 septembrie şi 7 octombrie, trecătorii vor putea vedea în zona de afişare de pe bulevardul Ion Mihalache expoziţia „Arhitectură şi materiale tradiţionale de construcţii”, care cuprinde şapte lucrări pe tematica materialelor de construcţii tradiţionale realizate de studenţii arhitecţi din anii universitari 2020-2022, sub coordonarea lect. dr. arh. Laura-Andreea Dobrescu.
Pe 13 septembrie, începând cu ora 16,00, la Sala Media, va avea loc conferinţa de lansare a proiectului finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA – Dragă Arhivă, iar pe 14 septembrie, de la ora 18,00, va fi deschisă, la Sala Acvariu, expoziţia meşterului crucer Vasile Marin, din Brebu, judeţul Prahova.
Expoziţia este concepută în completarea Târgului iconarilor şi al meşterilor cruceri, care va avea loc, în acest an, în perioada 16 – 18 septembrie.