Școli cu toleranță zero la violență în Sectorul 2, București

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar din Sectorul 2, București, au primit în luna august un sprijin valoros în pregătirile pentru noul an școlar, prin participarea gratuită la conferințele “Școli cu toleranță ZERO la violență.”

  • La aceste conferințe au avut șansa să lucreze direct cu specialiștii, care au realizat legea anti-bullying și normele de aplicare, să primească informații practice cu privire la aplicarea legii de prevenire și combatere a bullying-ului în unitățile de învățământ.

Cadrele didactice au învățat să identifice situațiile de bullying și să intervină corect, astfel încât copiii să aibă șansa de a se dezvolta în școli fără violență, într-un mediu armonios.

Prin implementarea proiectului “Școli cu toleranță ZERO la violență”, Sectorul 2 a devenit localitate pionier, în care toate cadrele didactice au fost informate cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului în rândul copiilor, direct de specialiștii, care au realizat legea anti-bullying și normele de aplicare. Aceste școli vor implementa mult mai eficient procedurile de aplicare a prevederilor legislative pe tema bullyingului.

Feedbackul participanților a fost în proporție de peste 98% bun și foarte bun, profesorii considerând că informațiile aflate îi ajută foarte mult în a-i înțelege pe copii, a relaționa mai bine ei și familiile acestora.

“Excelente materialele. Foarte riguros redactate. Instrumente de real folos pentru combaterea bullying-ului. Mulțumim!” declară reprezentanții Colegiului Național „Spiru Haret”.

Am înțeles mult mai bine cum să identific situațiile de bullying, cum să procedez, cui să mă adresez și cum pot preveni aceste situații. Voi fi mult mai atent la prevenirea situațiilor de bullying și voi interveni imediat în cazul identificării unor astfel de probleme.” declară un cadru didactic participant la conferință.

La conferințele “Școli cu toleranță ZERO la violență” cadrele didactice au primit suport, materiale-resursă și instrumente concrete, care îi ajută să prevină violența în rândul copiilor, să faciliteze creșterea gradului de siguranță școlară și creșterea gradului de incluziune socială a copiilor cu risc.

Evenimentele au fost moderate de Nadia Tătaru, inițiatoarea campaniei strategice naționale de prevenire și combatere a bullying-ului, director Itsy Bitsy, Președinta Asociației Părinților Isteți și au avut susținerea reprezentanților tuturor stakeholderilor implicați în aplicarea noilor măsuri legislative de prevenire a bullyingului.

Au impartasit din experiența lor și au răspuns întrebărilor specifice ale participanților la conferințele hibrid (fizic & on-line): Corina Ceamă – Inspector școlar pentru management instituțional, Inspectoratul Școlar Sector 2, Amalia Stoenescu Inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Gabriela Firuța Șubă reprezentanta Casei Corpului Didactic București, Adina Codreș, consilier superior la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, psiholog Anca Ioana Bocancea, psiholog și consilier școlar Gabriela Maalouf, psiholog și psihoterapeut Adriana Mitu, comisar-şef de poliţie Nae Gabriel Alexandru – șeful  Serviciului de Siguranță Școlară din cadrul Poliției Capitalei, Liana Roșescu – Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Delia Glăvan – președinta Consiliului Municipal al Elevilor București, Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor,  Eugen Ilea președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți și artistul Călin Goia.

Pentru a înnoi Regulamentul de Funcționare din toate grădinițele, școlile, liceele și școlilele profesionale din sectorul 2, membrii Grupurilor antibullying din toate unitățile de învățământ au participat și la un workshop gratuit cu specialiști în implementarea noutăților legislative obligatorii legate de bullying și violență în rândul elevilor.

O zi întreagă de lucru on-line, pe echipe, împreună cu specialiștii i-a ajutat pe profesori să asimileze rolul Grupului de acțiune antibullying și procedurile de intervenție în caz de bullying, modul eficient de colaborare cu reprezentanții DGASPC.

  • După aceste demersuri de instruire a tuturor cadrelor didactice din Sectorul 2, proiectul continuă cu o nouă etapă: consilierea privind aplicarea procedurilor anti-bullying în comunitatea unei Școli pilot – Liceul Teoretic “Lucian Blaga” (de la clasa pregatitoare la a XII-a).

Specialiștii implicați în proiect, care au făcut parte din echipa de lucru la Legea anti bullying și Normele metodologice, lucrează deja cu reprezentanții școlii pilot și în perioada următoare vor realiza: diagnoza acestei unitati de învățămânț prin prisma profesorilor, elevilor, parintilor, personalulului nedidactic și auxiliar, conferințe de lucru direct cu toti cei implicati, consiliere și suport în aplicarea procedurilor în cazuri de violență școlară (cu implicarea factorilor competenți din Grupul de acțiune anti-bullying, DGASPC, Poliția de siguranță școlară) și certificare RINA în ce privește managementul antibullying.

Proiectul “Școli cu toleranță ZERO la violență” este organizat exclusiv pentru toate cele aproximativ 3.500 de cadre didactice din Sectorul 2, din învățământul de stat și privat, inclusiv cadrele didactice care activează în învățământul special (preșcolar, școlar, liceal sau profesional), precum și cadrele didactice din cluburile sportive și este o inițiativă a Asociației Părinților Isteți în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Casa Corpului Didactic a Municipiului București, cu finanțare de la Primăria Sectorului 2, din fonduri nerambursabile de la bugetul local.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati