Bloc debranșat de la curent de mai bine de un an. Primarul Capitalei spune că imobilul în care locuiesc 90 de familii ar trebui demolat

‘Blocul din Capitală, din sectorul 5, debranşat de la electricitate de peste un an – în care acum locuiesc 90 de familii – ar trebui demolat’, susţine Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, într-un interviu acordat Televiziunii Române. Proprietarii trebuie despăgubiţi de primăria de sector, care a permis construcţia fără a avea toate formele legale, mai spune edilul, potrivit Știrile TVR.
Imobilul a fost construit în anul 2012, fără forme legale. Timp de 9 ani a fost legat la contorul unei garsoniere din altă clădire. În momentul în care furnizorul de electricitate a depistat instalația periculoasă, a tăiat curentul. Pentru a fi rebranșat este nevoie de un certificat de urbanism, pe care primarul general Nicușor Dan nu vrea să îl emită.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Acea clădire trebuie demolată, în opinia mea, pentru că acolo dacă izbucneşte un incendiu e foarte greu de intervenit. În opinia mea, singura soluţie este desfiinţarea ei pe cheltuiala şi cu despăgubirea locatarilor de către emitent, de Primăria Sectorului 5”.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: „Deoarece nu a emis certificat de urbanism pentru ca blocul să poată fi racordat la energie electrică, Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat până acum pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, de 3 ori și i-a impus mai multe termene care nu au fost respectate”.

Alexandru Pânișoară, preşedinte, Asociaţia pentru Dreptul Urbanismului: „Nicidecum nu se poate pune problema de desființare a acestui imobil. El este legal, are autorizație de construire. Într-adevăr, nu a fost în totalitate respectată la momentul respectiv, dar așa a fost intabulat și pe cale de consecință a devenit legal”.

Dragoș Dincă, prof. univ., Administraţie Publică, SNSPA: „Dacă există o solicitare adresată administraţiei locale, aceasta fie emite documentul respectiv, fie, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale, refuză, dar trebuie să justifice acest refuz de asemenea în scris”.

Specialiștii în administrație publică sunt de părere că vina este atât a autorităților, care ar fi trebuit să nu permită construcția imobilului, cât și a proprietarilor, care, bucurându-se că fac un chilipir, au știut la ce se înhamă.

Locuințele au fost cumpărate cu prețuri cuprinse între 20 și 30.000 de euro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati