VIDEO/ Poluare masivă în sudul Capitalei după demolarea coșurilor de fum de la IMGB

Poluarea cu praf a atins, seara trecută, valori foarte mari în zona de sud a Capitalei, după demolarea controlată a unor coșuri de fum pe platforma IMGB. Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, susține că a fost depășită de 7 ori valorea maximă admisă la concentrația de particule de praf, și a argumentat cu o poza la minut a calității aerului. Mai mult, Berceanu susține că demolarea nu a fost făcută cu respectarea legislației de mediu în vigoare, scrie Buletin de București.

“Pentru cateva ore praful din sudul Bucurestiului a devenit o ceata densa respirata de peste 200.000 de oameni. Sursa e demolarea turnurilor de pe platforma IMGB. Demolarea a fost facuta fara nicio solutie eficienta de stopare a imprastierii prafului, asa cum se intampla pe orice santier din orice oras european.

Praful a depasit de peste 7 ori limita maxima admisa, dar valoarea 267 micrograme de praf/mc (fata de 40 micrograme/mc val max admisa) nu apare pe calitateaer.ro pentru ca Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului RNMAC jongleaza cu medii de 24 de ore, ceea ce nu arata de facto praful din aerul pe care-l respiram la orele de varf ale traficului, de exemplu.

In orasele Europene, in astfel de cazuri, amenzile sunt de zeci de mii de euro. La noi nu exista niciun sistem care sa sisteze activitatea unui santier sau a unei companii in cazul unei astfel de poluari. Garda Naţională de Mediu ar fi trebuit sa fie pe teren imediat si sa constate malpraxis-ul companiei care a efectuat demolarea.

Au lipsit plasele speciale de protectie impotriva prafului, umectarea puternica a terenului si a obictivelor supuse demolarii si a tunurilor pulverizante cu vapori cu apa care trebuiau sa functioneze pe perioada demolarii”, a scris Octavian Berceanu, pe pagina sa de Facebook.

Șase turnuri de fum de pe fosta platformă IMGB au fost puse la pământ, seara trecută, prin implozie controlată. Demolarea fostei uzine a început anul trecut, iar actualul proprietar este SIF 1 Banat Crișana.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati