Primăria Capitalei vrea să retragă din circulaţie toate autobuzele Mercedes Euro 3

Autobuzele cu norma de poluare Euro 3 vor fi retrase de pe trasee, după finalizarea achiziţiilor de mijloace de transport în comun moderne, anunţă pagina Oxigen pentru Bucureşti a Primăriei Capitalei. De altfel, STB vrea să transforme 100 de autobuze Euro 3 în troleibuze iar alte 100 în autobuze pe gaz, potrivit economica.net.

„Primăria Capitalei a luat în ultimii ani măsuri constante de modernizare a mijloacelor de transport în comun, astfel încât, în prezent, parcul auto STB a fost modernizat cu 400 de autobuze Euro 6, şi, începând de luna viitoare sosesc în Capitală, etapizat, 130 de autobuze hibrid Mercedes. Suntem în procedura avansată de licitaţie pentru achiziţia a 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie”, spun reprezentanţii municipalităţii.

  • De menţionat este că pentru cele 100 de autobuze electrice, Primăria Bucureşti trebuie să reia licitaţia, după ce precedenta a fost anulată. Potrivit Oxigen pentru Bucureşti, toate aceste achiziţii reprezintă o premiera pentru administraţia Capitalei.

„Astfel, valoarea fondurilor alocate pentru modernizarea transportului public în comun depăşeşte, doar în acest an, 165 milioane euro. De asemenea, este pentru prima dată când se achiziţionează mijloace de transport nepoluante – autobuze electrice sau hibrid”, mai spun reprezentanţii municipalităţii.

  • Ei amintesc că în 2016, la iniţiativa Primarului General, Gabriela Firea, a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (ADITPBI) pentru a oferi călătorilor din Bucureşti şi Zona Metropolitană un transport în comun de calitate, la standarde europene. Astfel, în prezent, în regiunea București – Ilfov circulă 1.191 de autobuze.

„Niciunul din traseele autobuzelor care aparţin comunelor limitrofe Bucureştiului nu include centrul Capitalei, ci doar fac legătura, la intrarea în Bucureşti, cu alte mijloace de transport în comun care aparţin STB”, precizează reprezentanţii municipalităţii. Potrivit lor, autobuzele cu norma de poluare Euro 3 care aparţin UAT-urilor limitrofe nu ajung în centrul Capitalei, în zona ZACA, unde se aplică taxa Oxigen.

  • „În ceea ce priveşte parcul rulant al STB, după finalizarea achiziţiilor mijloacelor de transport în comun moderne, Euro 6, autobuzele cu norma de poluare Euro 3 vor fi retrase de pe trasee”, subliniază reprezentanţii Primăriei Capitalei. Societatea de Transport Bucureşti (STB) vrea să transforme 100 de autobuze vechi de 15 ani, Euro 3, în autobuze pe gaz natural comprimat (GNC).

Investiţia va fi de circa 150.000 de euro/autobuz şi ar putea fi realizată cu bani de la Mediu, a declarat într-un interviu pentru Agerpres Andrei Creci, directorul general al STB. El a adăugat că alte 100 de autobuze, tot Euro 3, vor fi transformate în troleibuze, tot cu bani din Fondul de Mediu.

FOTO în PREMIERĂ Cum arată noile autobuze hibrid care vor circula, din martie, pe străzile din București

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati