Dezastru într-unul dintre restaurantele cunoscute din Capitală, unde ANPC a aplicat sancțiuni. Localul a fost închis temporar, după ce au fost sesizate o serie de nereguli.
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor fac „turul” localurilor din Capitală și descoperă, pe zi ce trece, din ce în ce mai multe nereguli. Problemele se țin în lanț pentru patronii restaurantelor, având în vedere că nu respectă normele sanitare și de depozitare a alimentelor.
Dezastru la „Templul Soarelui” din București
Șeful ANPC a sesizat o serie de nereguli în cadrul restaurantului „Templul Soarelui” din București.
Pe platforma Tik Tok, oficialul a încărcat un videoclip prin care le arată cetățenilor în ce situație se prezintă „partea nevăzută” a localului, și anume bucătăria și spațiile de depozitare pentru alimente.
„Degeaba avem noi dreptate. Puneți în pericol sănătatea consumatorilor! Doamne ferește să avem o toxiinfecție sau cine știe ce mai rău! Aveți un dezastru în bucătărie, uitați-vă aici, aveți carne fără elemente de identificare. Aici, la fel, plin de insecte moarte”, a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC, în timp ce filma în restaurantul din București.
Insecte vii sau moarte, igrasie, murdărie, depuneri și condiții anormale de depozitare a alimentelor – acestea sunt printre lucrurile sesizate de comisarii ANPC.
Horia Constantinescu a notat pe platforma Tik Tok, în dreptul videoclipului, și neregulile care au fost sesizate în urma vizitei în local.
- S-au aplicat sancțiuni în valoare de 15.000 de lei. În plus, s-a propus sancțiunea complementară de închidere pentru o perioadă între 0-6 luni. A explicat care sunt neregulile pe care le-a întâlnit în restaurantul din București.
”În urma verificărilor efectuate la operatorul economic S.C. Revers Quantum S.R.L. (Templul Soarelui) cu punctul de lucru în strada Mihai Eminescu, Nr. 151, Sector 2, București s-au aplicat sancțiuni în valoare de 15.000 lei, OD 19,8 kg/ 347,32 lei și otps. Totodată, s-a propus sancțiunea complementară de închidere 0-6 luni. Deficiențe:
– materii prime, semipreparate și preparate finite fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare, cât și data limită de consum, astfel încât să se poată stabili conformitatea acestora;
– produse din carne cu modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, cât si miros;
– depozitare preparate finite calde la temperaturi mai mici de min. 60 grade;
– depozitare direct pe paviment;
– utilizare bureți de sârmă, ustensile de bucătărie profesionale, recipiente neigienizate, deteriorate, cu grad avansat de uzură și arsuri, colectare reziduuri în recipiente fără capac;
– agregate frigorifice cu grătare cu vopsea exfoliată și rugină, chedere depreciate și neigienizate;
– cuptoare, aragaz, hote, neigienizate, nefuncționale, grad avansat de uzură, arsuri, acumulări masive de impurități, grăsimi; sistemul de ventilație din incinta blocului alimentar neigienizat;
– paviment, pereți și tavan neigienizate, depreciate, prezintă exfolieri, igrasie, bucăți depreciate, prezență de insecte vii și moarte (gândaci, muște);
– depozitare direct pe paviment;
– preparate cu modificări organoleptice, prezență mucegai;
– nerespectare vecinătăți în spațiile frigorifice;
– lipsa de informare asupra riscurilor previzibile reprezentate de prezența ingredientelor ce pot provoca alergii sau intoleranțe;
– lipsa autorizației de funcționare (primărie)”, a transmis președintele ANPC.