„Mihaela Bilic ar trebui internată!” Sfaturile doctorului, contestate de maratonistul Andrei Roșu

Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din țară, însă sfaturile ei nu sunt apareciate de toată lumea. Ea a intrat în vizorul maratonistului Andrei Roșu care a atacat-o și a subliniat că ar trebui să fie internată într-o clinică de psihiatrie pentru că oferă sfaturi periculoase. 

Într-o postare pe care a făcut-o pe pagina personală de Facebook, Mihaela Bilic a vorbit despre mezeluri și a subliniat că acestea ar avea un rol benefic asupra organsimului, scrie Adevarul.

„Nitriți, mezeluri și alte legume

Pastramă, șuncă, salam…sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru- un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs.

Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți? În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/ nitrați și riscul de cancer colorectal. În consecință autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150g/ săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500g/săptămână. Atenție, mezelurile sunt doar una dintre sursele de nitriți din alimentație. Nitriții se formează natural prin oxidarea azotului sub acțiunea microorganismelor din plante, apă și sol.

Cea mai mare concentrație de nitriți o găsim în legumele cu frunze și în rădăcinoase: ridiche, țelină, morcov, sfeclă, spanac, salată, fasole verde și mazăre. Apa de băut reprezintă 25% din aportul total de nitriți, iar carnea și mezelurile o mică parte. Data viitoare când puneți șunca la colț pentru conținutul de nitriți, gândiți-vă că țelina e la fel de vinovată!”

„Mihaela Bilic ar trebui internată!”

Andrei Roșu, fost membru al formației Gaz pe Foc și maratonist de excepție, a citit postarea medicului nutriționist și a fost extrem de revoltat, așadar nu a ezitat să o contrazică în mediul online.

Acesta a folosit cuvinte dure și a sugerat că Mihaela Bilic ar trebui să fie internată într-o clinică de psihiatrie pentru faptul că promovează idei dăunătoare sănătății.

„Nu v-am zis că această doamna ar trebui internată. Sau, cel puțîn, reclamată la colegiul medicilor și oprită din a da sfaturi la TV, radio etc. Degeaba încadrează OMS mezelurile in grupa 1 de carcinogeni, că vine doamna Bilic și ne atrage atenția că nu le apreciem suficient. Apoi vin aici fanii doamnei Bilic, care îmi spun că nu am voie să zic nimic pe tema asta, pentru că nu sunt doctor. Și că, probabil, aia de la OMS sunt proști”, a fost replica lui Andrei Roșu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati