Un avocat şi un poliţist, cercetaţi de DIICOT pentru că au sprijinit o grupare infracţională

Un avocat şi un poliţist sunt cercetaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru că au sprijinit o grupare infracţională, ei acţionând pentru ca aceasta să obţină în mod ilegal 16 milioane de euro, transmite agenția de presă news.ro.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a transmis, printr-un comunicat de presă, că procurorii şi poliţiştii au făcut, joi, şapte percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov la domiciliile a trei persoane, una dintre acestea fiind avocat, iar alta poliţist, dar şi la sediile a două instituţii.

Anchetatorii au precizat că activităţile sunt desfăşurate în cauza având ca obiect comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălarea banilor, abuz în serviciu care a produs consecinţe deosebit de grave şi şantaj.

“Astfel, în urma activităţilor de urmărire efectuate în această cauză, a fost extinsă urmărirea penală faţă de doi suspecţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi trafic de influenţă. Cu privire la aceştia s-a reţinut că, în luna august 2021, au aderat la grupul infracţional organizat având ca scop obţinerea prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de euro. Cei doi suspecţi au sprijinit material şi moral liderul grupului infracţional organizat prin următoarele tipuri de activităţi: au schimbat sau depus documente la anumite instituţii; au acordat sfaturi; au intermediat legătura dintre membrii grupului; au promis că vor influenţa în mod favorabil factorii de decizie ai unei unităţi bancare şi ai unei instituţii, pretinzând în mod mincinos că au calitatea de lucrători în cadrul unui serviciu de informaţii şi deţin conexiuni în mediul politic şi bancar”, se arată în comunicat.

Sursa citată a menţionat că cei doi membri ai grupului infracţional organizat au cunoscut caracterul fictiv al contractelor de consultanţă, prestări servicii,  asociere în participaţiune, utilizate pentru a justifica efectuarea transferurilor de fonduri din conturile bancare ale firmei, înlesnind şi ajutând la inducerea în eroare şi păgubirea unei unităţi bancare cu suma de aproximativ 11 milioane de euro, diferenţa de 5 milioane de lei nefiind obţinută ca urmare a intervenţiei procurorilor DIICOT care au întrerupt procesarea operaţiunilor bancare solicitate de grup.

“În schimbul ajutorului acordat, unul dintre cei doi suspecţi a primit suma de 2 milioane de euro provenind din fondurile societăţii prejudiciate. De asemenea, unul dintre suspecţi a pretins că, în calitate de lucrător al unui serviciu de informaţii (calitate nereală), va interveni la judecători (nenominalizaţi) pentru a-i determina ca, în schimbul sumei de 60.000 de euro (contravaloarea unui ceas de lux), să dispună punerea în libertate a liderului grupului infracţional organizat”, a mai transmis DIICOT.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, cele două persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati