ANCOM a participat ca expozant în cadrul celei de-a 11-a ediții GoTech World 2022 ce a avut loc în perioada 3-4 noiembrie 2022. În cadrul standului, ANCOM a prezentat participanților instrumentele digitale dezvoltate de Autoritate: aisemnal.ro, monitor-emf.ro și Netograf.
”Am venit la evenimentul Go Tech cu trei instrumente pe care le-am dezvoltat pentru informarea sau pentru utilizarea consumatorului final”, a declarat pentru newsbucuresti.ro Cristin Popa, director executiv ANCOM.
aisemnal.ro, harta națională a acoperirii cu semnal mobil
Un prim instrument este aisemnal.ro, o hartă măsurată pentru telefonie mobilă unde putem selecta operatorul și tehnologia în zona în care avem interes.
Fie că suntem acasă și vrem să alegem operatorul la care să ne abonăm sau planificăm o vacanță și vrem să verificăm semnalul, acesta este instrumentul pus la dispoziție de ANCOM.
”Este o hartă măsurată, nu simulată, sunt 250.000 km măsurați în fiecare campanie și este utilă și atunci când mergem în concediu, să vedem dacă există semnal”, a explicat sursa citată.
Este un instrument foarte util pentru toți cei care beneficiază de aceste servicii și care spre exemplu, doresc să se informeze dacă într-o localitate sau într-o anumită zonă din România există semnal mobil sau dacă există risc de roaming involuntar din țările vecine.
”De-a lungul timpului am observat că atunci când mergem pe zona de graniță a țării, ne lovim de roamingul voluntar, mai ales în zonele unde nu suntem vecini cu țări din UE (Ucraina sau Serbia unde sunt costuri foarte mari). Pe măsurătorile pe care le facem, am preluat nivelul de semnal din țara vecină și am generat pe hartă unde este risc de roaming voluntar”, a completat Popa.
Netograf.ro, platforma care măsoară calitatea internetului
Netograf este o platformă electronică concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de acces la internet pe care îl plătesc. Din 2019, Netograf este disponibilă și sub formă de aplicații pentru terminale mobile (Android și iOS) și desktop (Windows).
”O a doua aplicație pe care ANCOM a dezvoltat-o este Netograf, unde atât pentru fix cât și pentru mobil putem testa viteza internetului”, a explicat Cristin Popa.
În anumite condiții, românii trebuie să știe că se poate rezilia contractul de servicii de internet daca facem testele în condițiile corecte, a completat reprezentantul ANCOM.
Monitor-emf.ro, harta măsurată a radiațiilor electromagnetice
Monitor-emf.ro este un instrument obiectiv unde cei interesați pot consulta atât rezultatele obținute din măsurările permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficși EMF, cât și rezultatele măsurărilor realizate de către ANCOM în cadrul campaniilor anuale cu echipamente portabile de măsurare a câmpului electromagnetic fiind comparate cu nivelul de referință.
”Având în vedere că vorbim foarte mult de 5G și suntem în primă procedură de dezvoltare a rețelelor pentru 5G, coroborat cu faptul ca este firesc ca utilizatorul final să aibă anumite temeri în ceea ce privește nivelul de radiații, de-a lungul timpului am făcut măsurători și am dezvoltat un sistem prin care putem vedea intensitatea câmpului electromagnetic atât în timp real cât și măsurători cu echipamente portabile care se pot compara în timp”, a precizat directorul executiv ANCOM.
Aplicația www.monitor-emf.ro a fost dezvoltată din 2014 și are 150 de senzori ficși montați pe teritoriul României. Pe scurt, ”toată energia cumulată o găsim în acest grafic.”
În plus față de acești 150 de senzori, ANCOM urmează să mai instaleze încă 50.
De asemenea, din 2012 instituția are măsurători mobile, realizând peste 12.000 de măsurători de-a lungul timpului.
”Putem vedea anul în care s-au făcut măsurătorile si putem face comparații.
Prin această aplicație invităm utilizatorul final să se informeze dacă sunt anumite zone unde sunt temeri de acest lucru. Noi în fiecare an facem măsurători și putem să punem în planul anual de monitorizat să facem aceste măsurători.”, a mai spus reprezentantul ANCOM.
Pentru fiecare măsurare, pe site-ul www.monitor-emf.ro sunt precizate locația, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic înregistrat la momentul măsurării și apoi calculat procentul din nivelul maxim de referință stabilit de cadrul legal în vigoare.
Măsurările se fac în spații publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic. Până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidențiat depășiri ale limitelor prevăzute de legislația națională.
Ce face ANCOM?
-
Pune în aplicare politicile naționale în domeniul comunicațiilor electronice, audiovizuale și al serviciilor poștale prin reglementarea pieței, dar și prin elaborarea normelor tehnice necesare;
-
Administrează, gestionează, verifică și controlează resursele limitate în domeniul comunicațiilor electronice, precum spectrul de frecvențe radio, resursele de numerotație și monitorizează benzile de frecvențe radio cu utilizare neguvernamentală;
-
Supraveghează și controlează piața echipamentelor radio și a echipamentelor în domeniul compatibilității electromagnetice;
-
Protejează interesele utilizatorilor de servicii, promovează concurența și inovația pe piața de comunicații electronice și servicii poștale;
-
Urmărește ca toţi locuitorii României, organizațiile publice și private să beneficieze de servicii de comunicaţii electronice și poștale de calitate, sigure și la preţuri corecte, iar furnizorii să se dezvolte prin inovaţie.