Consilierii locali din sectorul 3 au votat pentru o nouă investiție în borduri, pavele și prefabricate. 33 de milioane de lei vor ajunge din buget la societatea SMART CITY INVEST S3, care, în schimul banilor, va înlocui 30 de km de borduri, va monta peste 26.000mp de pavele și va monta un gard. Anul acesta, alte 15 milioane din bugetul sectorului 3 au fost investite în borduri, jardiniere și capace de canal, potrivit Buletin de Bucuresti.
Primăria sector 3 a cerut oferta de preț pentru proiectul Lucrări de amenajare, reabiliare, modernizare, întreținere și reparare infrastructură edilitar-utilitară doar societății SMART CITY INVEST S3, din subordinea Consiliului Local. Acordul cadru semnat se va derula pe 2 ani.
Ce lucrări se vor efectua
Proiectul presupune lucrări de înlocuire borduri, montare pavele , amenajarea unui zid de sprijn, montarea unui gard.
Cea mai mare sumă va fi cheltuită pe pavelele care vor fi montate pe aproape 5 hectare, peste 8.5 milioane de lei. Costurile includ achiziția, montajul, pregătirea terenului.
Nici noile borduri nu vor ieftine. 50 km de borduri vor costa 4 milioane de lei, iar prețul nu include și achiziția lor. Mai mult de jumătate din acestea vor înlocui alte borduri, iar demontarea acestora costă aproape 600 de mii de lei.
La fel de scumpă va fi și montarea a 4000mc de elemente din beton, 4,3 milioane de lei. Montarea a 5 km de gard, de 1m înălțime, va costa 3.6 milioane de lei,
SMART CITY INVEST S3, o firmă inventată pentru pierderi și datorii
Înființată în 2017, SMART CITY INVEST are acționari Consiliul Local S3 și Societatea de Salubritate S3. Singurul an când, economic, firma a fost pe plus a fost 2018, când s-a înregistrat un profit de aproape 300.000 de lei. 13 milioane de lei au ajuns din buget în conturile firmei ca infuzie de capital.
De atunci, firma a produs doar datorii și pierderi, conform termene.ro. În 2021, veniturile societății au fost de 10.5 milioane de le iar cheltuielile de 11.5 milioane de lei, ceea ce a generat o piedere brută de aproape 1 milion de lei. Datoriile acumulate sunt de 13,8 milioane de lei.
Administratorii declarați ai societății sunt Dan Andrei Cristache și Sânzana Mihaela Florescu. Dan Andrei Cristache a ajuns în preajma lui Robert Negoiță prin intermediul unui apropiat al edilului, Constantin Mitrache, o perioadă city manager. Este șef de serviciu la DGSPAC S3 și membru în CA al societății SMART CITY INVEST. A omis, însă, să menționeze acest lucru în declarația sa de avere.
Cel de-al doilea administrator, Sânziana Mihaela Florescu, e și acționară cu 20% la Look Outdoor SRL, una dintre firmele prin care PSD dirijează banii pentru presă, conform jurnaliștilor de la G4media.
Bani mulți în betoane
În ultimii 2 ani, Primăria Sectorului 3 a lansat 4 licitații pentru prefabricate din beton și a cumpărat prefabricate de 15 milioane de la Algorithm Construcții S3.
- 18 mai 2021 – contract cadru Furnizare borduri – valoare maximă 700.000 de lei – câștigători Symmetrica SRL, Elis Pavaje, Oyl Expert Pavaje SRL
- 7 decembrie 2021 – contract cadru Furnizare prefabricate atipice din beton armat – valoare maximă 1 milion de lei – câștigători Bloc Beton SRL și Administrare Active S3
- 19 aprilie 2021 – contract cadru Furnizare elemente prefabricat din beton colorat – valoare maximă 1 milion de lei – câștigător Administrare Active S3
- 9 mai 2022 – contract cadru Furnizare prefabricate din beton – – valoare maximă 954 mii lei – câștigători Selesi Mariela Aurelia Intreprindere Individuală și Administrare Active S3
- 27 septembrie 2022 – contract direct cu Algorithm Construcții S3 – 15 milioane de lei.
După licitația de achiziție borduri de anul trecut, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a explicat pentru hotnews.ro de ce e nevoie să le schimbe după doar câțiva ani.
”Le schimbăm fiindcă a fost o soluție nefericită și pentru că arată oribil. În viață mai și greșim. Iar noi avem acum o soluție mult mai drăguță și mai durabilă și mai prietenoasă cu mediul. Cele vechi arată foarte rău, sunt degradate. Au vreo 7-8 ani cele vechi, totuși. Multe au fost accidentate. Ele au fost reabilitate cât au fost în garanție, apoi le-am lăsat așa. Nu mai îmi plac cum arată. Venim cu o nouă generație”, a declarat Robert Negoiță pentru HotNews.ro.