Teatrul Naţional I.L.Caragiale anunţă premiera unui nou spectacol în cadrul programului „Uşi deschise pentru toţi”, Zorro de Margaret Mazzantini, un text tradus şi prezentat în Premieră Naţională.
One-man show al actorului Ioan Andrei Ionescu, regizat de Toma Dănilă, noul spectacol de la Sala Pictura va avea premieră în data de 11 decembrie, de la ora 20.00.
Publicul este invitat încă din data de 4 decembrie, la avanpremiera spectacolului, să descopere, în decorul semnat de Mara Nicola, una dintre cele mai emoţionante poveşti contemporane, despre felul imprevizibil, cu mai multe feţe, prin care destinul ne poate juca feste şi viaţa ni se poate schimba pe negândite. Cum poate deveni un om bun şi victimă şi călău în acelaşi timp, atunci când toate lucrurile din viaţa lui o iau razna şi nu se mai poate baza pe nimic din ceea ce până atunci însemna obişnuită, siguranţă… Veniţi şi veţi descoperi un monolog dramatic impresionant, care vă va aminti cât de fragili şi de expuşi întâmplării suntem.
„Vă invit să facem împreună un exerciţiu de imaginaţie, ne propune Toma Dănilă, regizorul spectacolului. Să intrăm împreună în povestea lui Zorro, omul fără chip pe care îl putem întâlni la colţul străzii sau la semaforul din intersecţia aglomerată, omul fără chip care se confundă cu peisajul, omul pe care îl ocolim fiindcă ne-ar putea strica normalitatea, ne-ar putea deturna rutina micilor gesturi cotidiene. Vă invit să-i aflăm povestea, şi, poate, după, îi vom privi mai atent, mai altfel pe cei pe care obişnuiam să îi numim „oameni ai străzii” sau „vagabonzi”. Poate îi vom numi mai simplu, doar „Oameni”.
Actor cu multiple valenţe interpretative, Ioan Andrei Ionescu continuă să-şi surprindă publicul prin abordarea unor personaje variate şi prin disecarea, în profunzime, a particularităţilor ce fac din fiecare personaj interpretat un tip uman aparte. Dintr-un palmares artistic bogat, amintim, selectiv, rolul din „Anonimul veneţian” – spectacol pe care îl joacă cu succes de aproape un deceniu alături de partenera sa, Ilinca Goia, rolul Lopahin din” Livada de vişini” sau recentă şi remarcabila sa creaţie din „Maşinăria.
Musicalul”, Domnul Zero, performanţă actoricească de mare virtuozitate ! Dintre cele peste 20 de personaje diferite interpretate în decursul timpului doar pe scenele TNB, Ioan Andrei Ionescu consideră însă că Zorro este cel mai solicitant şi mai emoţionant rol al său.
Autoarea acestei povestiri, Margaret Mazzantini este o scriitoare şi actriţă italiană cunoscută, care a renunţat la scenă în favoarea scrisului. Pentru romanul „Nu te mişca” (2002) a primit Premiul Strega şi Premiul Grinzane Cavour, cele mai prestigioase distincţii literare italiene. Tradusă în treizeci şi cinci de limbi, cartea a devenit imediat un bestseller internaţional, cu peste două milioane de exemplare vândute, şi a fost ecranizată de Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz în rolul principal. A scris monologul de teatru „Zorro, un pustnic pe trotuar” în 2004 pentru soţul său, multipremiatul actor şi regizor Sergio Castellitto.
„Zorro m-a ajutat să dezgrop o temere pe care o avem cu toţii, mărturiseşte scriitoarea. Pentru că în interiorul fiecăruia dintre noi, nemărturisită, mascată, există această posibilitate extremă: pierderea bruscă a firelor care ne ţin ancoraţi de lumea obişnuită. Câţi dintre noi, într-o noapte în care aveam sufletul gâtuit, adăpostindu-ne sub un portic, cu reverele ridicate, n-am simţit faţă de acel trup, faţă de acea grămadă de zdrenţe sub care se ascunde un corp, posibilitatea de a fi chiar noi în locul lui ? Vagabonzii sunt nişte rătăcitori care au evadat din casele noastre, care au mirosul dulapurilor noastre, miros a ceea ce ei nu au, dar şi a ceea ce ne lipseşte nouă”.
Interpretarea dată de actorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ioan Andrei Ionescu vă va convinge că pariul cu viaţa merită câştigat în fiecare din zilele noastre, cu sinceritate şi empatie faţă de cei din jur…
Sunteţi invitaţi la teatru, Zorro este aici, şi pretutindeni, este mai mult decât v-aţi aştepta… „Zorro, un pustnic pe trotuar” de Margaret Mazzantini, cu Ioan Andrei Ionescu, pe 4 şi 11 decembrie, la Sala Pictura