Călătoria cu tramvaiul este alternativa la traficul aglomerat din București, ne tot spun oficialii Primăriei Capitalei. Când deraiază tramvaie sau sunt incidente mai grave, în răspunsul lor, responsabilii cer scuze, politicos, promit pentru ”viitorul apropiat” o infrastructură modernă, care să poată fi folosită în condiții normale. Nicio vorbă despre liniile de tramvai atât de distruse că au ajuns un pericol pentru călători. Urmează o perioadă de liniște, călătorii merg tot zdruncinați, în tramvaie vechi și de multe ori aglomerate, până când se întâmplă un nou incident, urmat doar de noi scuze, transmite gandul.ro.
Gândul a mers în locurile în care au deraiat tramvaie și în zona unde o bucată de șină a străpuns podeaua unui tramvai, în urmă cu mai bine de un an, pentru a vedea ce a făcut Primăria Capitalei ca să prevină alte posibile accidente. Imaginile arată aceleași linii distruse, cu bucăți de fier măcinat de rugină, cu porțiuni în care betonul care le mărginește și ar trebui să le fixeze nu mai există. Odată ce ai urcat în tramvai, simți toate denivelările de pe traseu până în oase. Să călătorești cu tramvaiul în București înseamnă să te ții bine pe picioare și puternic de bară, dar și să fii rezistent la zgomot.
Angajații știu că nu s-au mai schimbat liniile de tramvai de foarte mulți ani și cred că doar o minune a făcut ca până acum să nu fie accidente grave. Vatmanii, și ei în pericol pe traseele pline de capcane, știu unde sunt cele mai grave probleme și, ca să evite incidentele, reduc mult viteza.
În iunie 2021, pe strada Nerva Traian, o bucată de șină, care nu a fost sudată la timp, s-a rupt la presiunea tramvaiului și a străpuns podeaua, rănind un călător.
Oamenii din zonă spun că, până acum, nu s-au făcut reparații la șinele de tramvai.
”Sunt tramvaiele alea scurte, cred că sunt de-o seamă cu mine, știți cum sunt – dansăm, facem și yoga. Nu s-a mai făcut nimic la șinele acestea. În ultimii cinci – șase ani nu s-au mai făcut reparații. De la acel incident, nu s-a mai făcut nimic. Eu circul ce-l puțin de două ori cu tramvaiul, zilnic. Dacă s-ar fi făcut reparații, aș fi văzut. Să fi fost un indicator care să ne atenționeze, dar nu a fost nimic.
Nu te mai gândești la siguranță în tramvaiul ăsta. Îmi este frică să stau în față, dar și în spate. Eu mă poziționez la mijlocul tramvaiului, dacă pot. Nu cred că vor fi reparate. Îmi iau adio de la a mai face ceva verificări. Înainte, venea un angajat de-al lor periodic – vorbesc de acum mulți ani -, mai verificau șinele. Nu am mai văzut făcând asta. Nu am văzut să se facă vreun fel de reparație aici. Nimic de atunci”, a spus o femeie care locuiește în apropierea străzii Nerva Traian.
Și în zona intersecției de pe Șoseaua Morarilor, șinele sunt la fel de degradate. Cei care locuiesc acolo spun că le este teamă să meargă cu tramvaiul și nu speră ca ele să fie reparate sau înlocuite.
„Sunt foarte avariate! Ți-e frică… Vă aduceți aminte, pe linia tramvaiului 19, când a intrat acea traversă în omul ăla? Așa o să se întâmple și aici. Îi doare undeva. Au buzunarele pline, iar de populație nu-s interesați.
Nu mă simt în siguranță atunci când merg cu tramvaiul. Nu mă simt. Te simți ca într-un cavou. E foarte greu. Nu știu de ce au băgat atâția bani în alte prostii. Biletele le-au scumpit enorm. Cel puțin, transportul ăsta în comun să-l fi făcut, să nu ai probleme, să circule omul.
„Sunt praf. Nu de acum, ci de un an și ceva. Și tot promit. Nu știu cine promite. Nu mai știi în ziua de azi cine promite. Nimeni nu face nimic. Eu stau aici, în intersecție. Când încep (să circule tramvaiele – n.r.) la patru și jumătate, te scoală din somn. E urât, zgomot mare. E periculos, astea sunt rupte. Este greu în ziua de astăzi să mai discuți cu cineva, să mai rezolve cineva ceva.
Nu te simți în siguranță. Și ăștia, săracii, vatmanii, abia merg cu zece la oră, cu cât se poate, ca să nu facă ceva. E rău, în orice caz. Nu cred că se va face ceva. Știți cum e? Noi sperăm întotdeauna, dar nu se întâmplă nimic”, a explicat, dezamăgit, un alt bărbat.
În urmă cu două luni, în zona Pipera, a deraiat un tramvai. Incidentul a blocat liniile de tramvai 16 și 36, în zona Bulevardului Dimitrie Pompeiu, timp de 55 de minute. În prezent, în acel loc, șinele de tramvai sunt la fel de deteriorate. Nu s-au făcut reparații.
Valer Ciobănescu, președintele Sindicatului Transpublic din Societatea de Transport București, spune că atât timp cât nu se fac investiții, situația va deveni din ce în ce mai grea.
„Situația este destul de gravă. Înainte, se mai reparau liniile de tramvai, acum, sunt de peste 20 de ani aceleași linii. Se rup, la căldură se dilată și așa apar deraierile. Atât timp cât nu se fac investiții, nu avem banii de la Primărie, degeaba.
Indiferent de cine vine, nu se ocupă de transportul în comun. Se implică doar la sfârșit de mandat în ideea în care mai câștigă un mandat, dar sunt vorbe. Degeaba semnalăm problemele, pentru că nu se iau măsuri”, a declarat, pentru Gândul, liderul sindical Valer Ciobănescu.
La începutul lunii noiembrie, Primăria Capitalei anunța lansarea unei licitații pentru modernizarea a 44 de kilometri de linie de tramvai, de pe bulevardele Theodor Pallady, 1 Decembrie 1918, Basarabia, Corneliu Coposu, Pache Protopopescu, Expoziției, Calea Călărașilor și strada Traian. Lucrările, spunea Primăria, s-ar termina într-un an și jumătate de data atribuirii contractului, care va fi împărțit în 15 loturi, pe porțiuni de drum.