Numărul locurilor de muncă „remote” a crescut cu 25% în acest an în România – STUDIU

Locurile de muncă „remote” rămân în preferinţele românilor, iar în acest an ponderea căutărilor pentru această categorie a fost de 13,1% din total, numărul acestora fiind cu 25% mai mare decât în 2021, reiese dintr-o analiză realizată de o platformă de recrutare online, relatează Agerpres.

„Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci şi o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021.

Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că şi angajatorii au rămas deschişi la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziţii postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Conform analizei, de la începutul anului, pe eJobs.ro au fost consemnate aproape 8,5 milioane de căutări realizate de candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru piaţa muncii din acest punct de vedere, în timp ce numărul de aplicări atrase a ajuns la aproximativ 10 milioane până în acest moment, notează sursa citată.

Care au fost cele mai căutate locuri de muncă

În privinţa celor mai căutate joburi, cu cele 58.000 de căutări pe site, posturile de inginer au fost în top anul acesta. În categorie, poziţiile de inginer constructor, inginer mecanic şi inginer de instalaţii au fost în top.

De asemenea, contabilii ocupă locul secund în acelaşi clasament, cu 39.000 de căutări pe eJobs.ro, urmaţi de şoferi pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaţilor.

Datele Salario, comparatorul salarial marca eJobs, arată că salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.500 de lei, apoi de 3.900 de lei pentru angajaţii din contabilitate şi de 3.500 de lei pentru cei din transporturi/distribuţie. Tot pentru aceleaşi domenii, angajatorii au postat anul acesta peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru şoferi (48.000 de poziţii), urmaţi de ingineri (28.000) şi contabili (25.000).

Alte poziţii care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist sau specialist în resurse umane. Acestora li se alătură şi cuvinte-cheie care indică interesul pentru anumite domenii, precum: resurse umane, call center sau vânzări.

„Finalul acestui an arată, totuşi, o scădere a interesului pentru joburile de inginer şi pentru cele part time şi remote, dar marchează, în schimb, creşteri pentru contabili, şoferi şi economişti”, se menţionează în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati