Cine boicotează companiile austriece din România

​Presa austriacă scrie astăzi că în România au început să fie boicotate afacerile din Austria, după votul negativ dat de această țară pentru intrarea în Schengen. În aceste condiții am vrut să vedem ce apeluri și campanii există în mediul online în această privință, relatează HotNews.ro.

Karl Nehammer, cancelarul AustrieiFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Chiar în ziua votului din Consiliul JAI, în care România și Bulgaria nu au fost acceptate în Schengen, spre deosebire de Croația, europarlamentarul Rareș Bogdan le-a cerut companiilor românești să-și închidă conturile pe care le au în băncile austriece, Raiffeisen și Erste-BCR.

Cele două bănci au reacționat la acest apel și au emis ieri comunicate de presă în care au precizat că nu susțin decizia guvernului austriac. „Ne arătăm surprinși de această decizie”, au spus reprezentanții Raiffeisen, în timp ce Erste-BCR a afirmat că „obiectul său este ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile uniunii, inclusiv participarea la spațiul Schengen”.

Printre alți politicieni care au vorbit despre necesitatea boicotării companiilor austriece se numără președintele Consiliului Județean Bistrița, Radu Moldovan, care, potrivit Bistrițeanul.ro, a cerut românilor boicotul total al Austriei, „prin întreruperea oricăror tipuri de colaborări cu societățile comerciale ale acestei țări. Societăți bancare, firme, benzinării, servicii și locații turistice etc”.

De asemenea, primarul din Călinești-Oaș, județul Satu-Mare, le-a cerut angajaților să renunțe la conturile bancare Raiffeisen și la alimentarea cu carburanți de la OMV.

Un alt protest a fost cel al lui Voicu Vușcan, administratorul firmei de mezeluri Elit SRL din Alba-Iulia, unul dintre cei mari producători de mezeluri din România. Acesta a anunțat, potrivit Libertatea, că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece.

„Nu sunt deloc împotriva multinaționalelor. Vorbesc în calitate de român, de profesionist, de administrator al unei afaceri. Compania pe care o conduc este și ea o multinațională, e deținută de americani, avem aici peste 2.000 de angajați. Dar nici să fim servili nu e în regulă și să acceptăm mofturile guvernului austriac.

Că moft e ce fac ei acum. Dacă nu fiecare român, dar măcar 10% dintre noi va face un mic boicot, să știți că atunci când pierzi 10% din cifra de afaceri nu mai știi pe unde să scoți cămașa”, spune Voicu Vușcan.

Acesta a scris pe Facebook că „nu-i va fi dor de Viena, de ski în Austria, de OMV Petrom, Omniasig, Raiffeisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski”.

Asociația Militarilor Veterani (A.M.V.V.D) a făcut un apel pe Facebook la membrii AMVVD: „să va mutați conturile de la băncile cu acționariat austriac Raiffeisen Bank și BCR iar alimentarea cu combustibil și consumabile a nu se mai realiza în stațiile OMV-Petrom!”

Un alt exemplu, menționat și de presa austriacă, este cel al echipei de fotbal Universitatea Craiova care a anunțat că-și mută conturile de la banca „cu acționariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil și consumabile a parcului auto al Științei nu se va mai realiza în stațiile OMV-Petrom.

Totodată, începând de anul viitor, tradiționalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo stațiune montană din Austria, ci într-o altă țară europeană care are condiții de pregătire similare”.

Un alt boicot care merită amintit este cel al fermierului arădean Dimitrie Muscă care a anunțat: „închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece.

În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece (OMV – n. red.). Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină”, a spus Dimitrie Muscă care a mai precizat că rula 25 milioane de euro anual prin două bănci dintre care una era BCR.

În același timp, Filip Petcu, manager al Muzeului Național de Artă Timișoara și profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, a anunțat pe pagina personală de Facebook, că a anulat o expoziție pe care muzeul trebuia sa o găzduiască în 2024, din cauza votului dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen, scrie site-ul culturaladuba.ro.

Pe Facebook a fost creat hashtagul „boicotAustria” care grupează postări ale companiilor, politicienilor, oamenilor de afaceri și a cetățenilor obișnuiți pe acest subiect.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati