Asociaţia Oraşelor din România atrage atenţia că bugetul pe 2023, aflat în dezbaterea Parlamentului, blochează proiectele pe fonduri europene.
„Autorităţile locale au fost de-a lungul anilor unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene, iar prin bugetul prezentat pentru anul 2023 ne vom afla în imposibilitatea de a putea încheia implementarea acestora. Ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare suportate de către autorităţile locale, multe dintre primăriile de oraşe se vor vedea nevoite să îngheţe implementarea multora dintre proiectele începute anii trecuţi şi nu vor avea nici posibilitatea să înceapă altele noi aferente perioadei de programare 2021-2027”, au scris reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România, miercuri, pe Facebook.
- Conform acestora, Guvernul „pedepseşte” localităţile, „condamnându-le” să suporte costuri de funcţionare crescute, ca urmare a inflaţiei, oraşele primind aceeaşi sumă de echilibrare de 810 de lei/locuitor ca în 2021.
„În actualele condiţii de creştere a facturilor, aproape nicio primărie de oraş nu va putea să îşi acopere cheltuielile de funcţionare şi cu atât mai puţin nu va putea iniţia vreo nouă investiţie”, menţionează reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România.
Acest for a solicitat, de la momentul publicării în consultare publică a proiectului de buget pe 2023, creşterea acestei sume de echilibrare la 1.350 de lei/locuitor, ceea ce ar fi permis „o dezvoltare corectă” a tuturor localităţilor.
De asemenea, Asociaţia Oraşelor, în numele celor 216 de primării de localităţi mic-urbane, a cerut Guvernului şi Ministerului Finanţelor să respecte prevederile Legii finanţelor publice locale, potrivit căreia cota defalcată din impozitul pe venit ce revine autorităţilor locale este de 65% şi nu 63%, cum este prevăzut în actualul buget pentru anul viitor.
„O administraţie eficientă pentru cetăţean se poate realiza doar prin asigurarea de resurse suficiente, din punct de vedere financiar, uman, instituţional şi legislativ. Oraşele româneşti se văd nevoite să mai înfrunte un nou an cu un buget sărăcit şi cu perspectiva blocării unor proiecte pe fonduri europene aflate în derulare”, au adăugat reprezentanţii asociaţiei.
Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România s-a reunit miercuri la Bucureşti.