Ediţia a 8-a a celui mai mare festival al ştiinţei pentru copii, SCIKiDS Festivalul Ştiinţei, desfăşurată în premieră online anul acesta, avut aproximativ 4.000 de vizualizări în cele 8 ore de transmisie live. Mai mult, în timpul celor 2 zile de festival a fost depăşit constant pragul de 100 de participanţi prezenţi simultan.
La ediţia infinit, copiii s-au bucurat de experimente inedite şi distractive, competiţii interactive, întâlniri cu profesori trăsniţi din 20 de ţări, interviuri cu specialişti şi au putut interacţiona în direct cu organizatorii festivalului.
„Ne-am dorit să aducem ştiinţa mai aproape de copii şi anul acesta, într-o ediţie exclusiv online în care am inclus atât activităţi distractive, experimente trăsnite, cât şi interviuri interesante cu specialişti din domeniu. Deşi ne-a lipsit interacţiunea offline, ne-am bucurat să îi avem alături pe cei mici şi cei mari şi la ediţia cu numărul 8, cu tema infinitului, şi să descoperim încă o dată împreună cât de distractivă poate fi ştiinţa. A fost o ediţie plină de surprize şi zâmbete, ca în fiecare an.” – Andreea Stoica, fondator Asociaţia Fascination şi SCIKiDS Festivalul Ştiinţei.
Momente inedite şi experimente trăsnite la ediţia infinit
De la festival nu au lipsit momentele inedite sau experimentele trăsnite. Cel mai frumos moment al festivalului a fost cu siguranţă experimentul realizat în premieră în România de către Profesorii Trăsniţi: 3 nori coloraţi au fost creaţi folosind azot lichid! Printre experimentele din timpul festivalului s-au numărat şi extragerea ADN-ului cu Andreia Petcu, coloana infinitului din baloane de săpun cu Claudia Stroe sau experimentele ştiinţifice despre magnetism cu Cristian Român.
În timpul festivalului, participanţii au putut urmări competiţii interactive cu YouTuberi & Tiktokeri, Artişti & Realişti, Copii & Părinţi, Savanţi Trăsniţi de pe Instagram, s-au bucurat de momente de magie şi de momente muzicale, dar şi de interviuri cu savanţi precum Florina Raicu, Aurora Simionescu sau Cristian Presură.
Mai mult, în premieră anul acesta, organizatorii festivalului au pregătit, în parteneriat cu Fun Science Romania-Nutty Scientists, experimente realizate de profesori trăsniţi din 20 de ţări: Spania, USA (Michigan, Cleveland, Miami), Peru, Panama, Irlanda, Italia (Roma), Dubai, Iordania, Liban, Oman, Qatar, Arabia Saudită, India, Taiwan, Indonezia, Egipt, Croaţia, Portugalia, Columbia şi Mongolia, Turcia şi Kuweit.
Într-o ediţie dedicată infinitului, copiii au aflat şi multe lucruri interesante despre acest concept misterios. Astrofizicianul Aurora Simionescu le-a povestit celor mici despre infinitul în cosmos, iar răspunsul la întrebarea „Ce este infinitatea în chimie?” a fost dat de profesorul de chimie Constantin Lomaca din Germania. Povestea infinitului din filosofie au aflat-o de la profesorul Doru Castaian, iar despre infinitul din matematică a vorbit profesorul Ovidiu Bădescu. Participanţii au aflat de asemenea despre diferenţa dintre Infinitul mare şi Infinitul mic, alături de Sorin Badea de la Radio Guerrilla.